Videospeler inladen...

Acties voor het klimaat in meer dan 90 landen, ook in Brussel ruim duizend mensen op straat

In Brussel zijn vanmiddag meer dan 1.000 mensen op straat gekomen om van politici meer maatregelen voor het klimaat te vragen. In totaal vinden er vandaag in meer dan 90 landen acties plaats. De betogers vragen onder meer dat fossiele brandstoffen vervangen worden door hernieuwbare energie.

De betoging was georganiseerd door Rise for Climate Belgium en maakt deel uit van een wereldwijde actiedag. "2,5 jaar na de ondertekening van het Akkoord van Parijs heeft de Europese Unie haar klimaatdoelstellingen amper bijgesteld en in België leidt een gebrek aan politieke wil en samenwerking ertoe dat onze uitstoot weer stijgt sinds enkele jaren", klinkt het bij de betogers. (lees verder onder video)

Luid protest vanmiddag in Europese wijk in Brussel:

Videospeler inladen...

"De klimaaturgentie vereist niet alleen meer de naleving van het Akkoord van Parijs en van de engagementen die eruit voortkomen, maar ook een drastische verhoging van de klimaatambities tegen 2020, om niet de grens van 1,5°C en dus zeker niet die van 2°C te overschrijden", klinkt het nog.

"Deze winter, ter gelegenheid van de 24e internationale klimaattop in Polen, zullen we al de derde kaars uitblazen van de ondertekening van het Akkoord van Parijs, maar de CO2-uitstoot in België stijgt opnieuw en Europa heeft haar klimaatdoelstellingen nauwelijks bijgesteld." (lees verder onder de video)

In Azië en Australië waren er al acties eerder vandaag:

Videospeler inladen...

In België willen de betogers meer ambitie zien op nationaal niveau en op de klimaattop in Polen (COP24). "Op Europees niveau eisen we een plan voor massale investeringen, 1.000 miljard euro per jaar, zoals voorgesteld door het Finance Climate en op wereldniveau het einde van fossiele brandstoffen en de transitie naar 100 procent hernieuwbare energie."

De betoging van zaterdag betekende het startschot van een reeks acties in Brussel, telkens tijdens het eerste weekend van de maand, met als hoogtepunt een massamobilisatie op 2 december, net voor aanvang van de internationale klimaattop in Polen.

Frankrijk

Ook in Frankrijk namen tienduizenden mensen deel aan optochten in Parijs en andere steden. Ze waren ingegaan op een oproep op sociale media van een 27-jarige man. "Ik word in december papa, ik wil dat hij op een leefbare planeet kan wonen en dat hij kleinkinderen kan krijgen", legde initiatiefnemer Maxime Lelong uit.

Zevenhonderd Franse wetenschappers deden zaterdag in de Franse krant Libération een oproep tot de politieke leiders om "tot daden over te gaan in de richting van een samenleving" zonder koolstofdioxide.

Meest gelezen