Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Egypte veroordeelt 75 mensen tot de dood voor deelname aan protestactie in 2013

In Egypte heeft een rechtbank in de hoofdstad Caïro 75 mensen ter dood veroordeeld vanwege hun betrokkenheid bij een sit-in in 2013. Ook belangrijke islamitische leiders werden veroordeeld. Tijdens het massaproces stonden meer dan 700 mensen terecht. De sit-in werd destijds georganiseerd door aanhangers van de Moslimbroederschap om de toen afgezette president Mohammed Morsi te steunen. Toen de Egyptische veiligheidsdiensten indertijd een einde maakte aan de sit-in vielen er honderden doden.

Onder de 75 veroordeelden bevinden zich verschillende hooggeplaatste leden van de inmiddels verboden Moslimbroederschap. Zo werd Mohammed Badie, geestelijk leider van de Moslimbroederschap, veroordeeld tot levenslang. Andere hooggeplaatsen zoals Essam al-Erian, Mohamed Beltagi en vooraanstaand islamitisch prediker Safwat Higazi, werden veroordeeld tot de doodstraf door middel van ophanging. Ook Egyptische fotojournalist Mahmoud Abu Zeid, beter bekend als Shawkan, kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar. Maar de fotojournalist zat al vijf jaar in de cel, verwacht wordt dat hij binnenkort vrijkomt. 

Het feit dat geen enkele politieagenten ter verantwoording werd geroepen… Laat zien wat voor een schijnvertoning deze rechtszaak was

Amnesty International

De veroordeelden worden beschuldigd van onder meer aanzetten tot geweld, moord en het organiseren van illegale protesten. Verschillende mensenrechtengroepen hebben het massaproces waarbij in totaal 739 mensen terechtstonden verschillende malen bekritiseerd. 

Ook Amnesty International veroordeelt het vonnis in de strengst mogelijke bewoordingen. In een verklaring liet de mensenrechtenorganisatie onder meer weten: “Het feit dat geen enkele politieagenten ter verantwoording werd geroepen... Laat zien wat voor een schijnvertoning deze rechtszaak was”.

Rechter Hassan Faried heeft 75 mensen ter dood veroordeeld tijdens het massaproces in Caïro Egypte

Gewelddadig einde sit-in 2013

In 2013 werden er twee sit-ins georganiseerd als steun voor Mohammed Morsi, de voormalig president werd toen afgezet door het leger. Beide protestkampen werden op een gewelddadige manier beëindigd door de veiligheidsdiensten. Er braken rellen uit en honderden aanhangers van de Moslimbroederschap kwamen om het leven. Amnesty International zei dat meer dan 800 demonstranten werden gedood. De regering zei dat veel demonstranten gewapend waren en dat ook 43 politieagenten omkwamen.

Sinds de Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi in 2014 aan de macht kwam wordt er zeer hardhandig opgetreden tegen dissidente stemmen. Al honderden politieke tegenstanders zijn onder zijn bewind ter dood veroordeeld. Maar aanhangers van de president menen dat het hardhandig optreden nodig is om Egypte te kunnen stabiliseren. 

Archieffoto fotojournalist Mahmoud Abu Zeid

Meest gelezen