Groot tekort aan verpleegkundigen: "Nadenken over een ethisch verantwoord migratiebeleid"

Er is een groot tekort aan verpleegkundigen. In juli stonden er bij de VDAB nog altijd bijna 1.300 vacatures open. Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer pleit ervoor om op een ethisch verantwoorde manier buitenlandse verpleegkundigen naar Vlaanderen te halen.

De zorgsector trekt aan de alarmbel. Er is een groot tekort aan verpleegkundigen. In juli stonden er bij de VDAB nog altijd bijna 1.300 vacatures open, hoewel de meeste aanwervingen van pas afgestudeerde verpleegkundigen toen al waren gebeurd.  “Het tekort aan verpleegkundigen wordt nu wel erg zichtbaar”, zegt Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer.

Er is een onevenwicht tussen vraag en aanbod en dat laatste is groot. Lon Holtzer ziet enkele redenen: “Heel veel verpleegkundigen die nu aan het werk zijn, worden ouder en gaan met pensioen. We zijn een arbeidsmarkt waar er veel 55-plussers zijn en een heel grote arbeidsmarkt die snel groeit. Logisch dat er veel vacatures zijn.”

Ik denk dat we bijkomend 3.000 verpleegkundigen per jaar nodig hebben

Lon Holtzer, Vlaams zorgambassadeur

Vacatures raken niet ingevuld. Het aanbod van arbeidskrachten is te laag, terwijl de vraag alleen maar zal blijven toenemen. “Ik denk dat we bijkomend 3.000 verpleegkundigen per jaar nodig hebben”, zegt Lon Holtzer.

Werkzoekenden kunnen zich nochtans via de VDAB laten omscholen tot verpleegkundigen. Maar de instroom via omscholing daalt jaar na jaar. Niet dat de mensen geen zin hebben, Lon Holtzer ziet de verklaring in de oplevende economie.

“Ik denk dat doordat de economie aantrekt, de arbeidsmarkt leger en leger wordt. Er zijn minder en minder werkzoekenden, waardoor de instroom beperkter wordt. We zien een daling over de jaren heen van 41% van mensen die met een VDAB-contract beginnen aan verpleegkunde.”

We moeten nadenken over een ethisch verantwoord migratiebeleid

Lon Holtzer, Vlaams zorgambassadeur

Wat nu? Moeten we de blik richten op andere landen en buitenlandse verpleegkundigen naar hier halen? “Dat ligt moeilijk”, zegt Lon Holtzer. “In de ons omringende landen kampen ze met dezelfde problemen en dan is het ethisch niet echt verantwoord om daar mensen te gaan rekruteren. Maar er zijn wel nog gebieden, bv. Australië, de Filipijnen, Canada, waar wel nog overtallen zijn, waar er te veel verpleegkundigen zijn. We moeten nadenken over een ethisch verantwoord migratiebeleid.”

Meest gelezen