Belga

Meer gepensioneerden aan het werk als uitzendkracht

In 2017 gingen er 4.400 gepensioneerden aan de slag als uitzendkracht. In 2016 waren het er nog maar 3.300. De cijfers komen van sectorfederatie Federgon, die nog een verdere stijging verwacht. Maar in vergelijking met andere landen blijft het fenomeen bij ons beperkt.

Dat het aantal 65-plussers dat uitzendwerk doet, stijgt, merken ze ook bij uitzendkantoor Randstad. Die zagen het cijfer verdubbelen op vijf jaar tijd. Bij Randstad gingen vorig jaar 820 gepensioneerden aan de slag. Bij hen zijn zelfs enkele 80-plussers.

Sinds 2015 kunnen gepensioneerden onbeperkt bijverdienen. Steeds meer 65-plussers doen dat nu ook. Ze willen graag actief blijven en onder de mensen komen, of ze willen hun pensioen aanvullen."We zien weinig mensen die echt arm zijn en daarom blijven werken", zegt Jan Denys van Randstad, "het gaat meer om gepensioneerden die iets willen bijverdienen bv voor een extra reis of voor een hobby."

Werkgevers geven 65-plussers nu ook meer kansen dan vroeger, omdat er schaarste is op de arbeidsmarkt. De gepensioneerden gaan in alle mogelijke sectoren aan de slag, al zijn er wel een paar die eruit springen. Er zijn nogal wat chauffeurs, magazijniers, onthaalbediendes en ook mensen die gehandicapten met een persoonlijk assistentie-budget helpen.

Sectorfederatie Federgon verwacht dat het aantal 65-plussers dat een uitzendjob neemt, nog zal stijgen, zij het beperkt. Nu werkt ongeveer 5 procent van de mensen tussen 65 en 69, in andere Europese landen is dat 10 zelfs 20 procent.   

Meest gelezen