Minder en minder jongeren willen talen studeren

Minder en minder studenten kiezen voor een talenopleiding. Een onderzoek van de VUB toont aan dat er bijna 1/4 minder taalstudenten zijn in vijf jaar tijd. Dat schrijft De Morgen. 

De cijfers zijn er niet naast: 23 procent minder taalstudenten in vijf jaar tijd. Dat is een daling met bijna 1/4, en da's fors. "Er is duidelijk een tanende interesse onder jongeren. In het secundair onderwijs zie je dat vooral in de keuzevakken: Spaans en vooral Duits gaan achteruit", zegt Alex Housen, professor Engelse Taalkunde aan de VUB. "

"Op het niveau van hogescholen en universiteiten zie je een algemene achteruitgang. Economisch niet interessant want in het werkveld kan je toch beter wat extra talen beheersen. Opvallend ook omdat vroeger Vlamingen bekend stonden om hun talenkennis, maar dat is minder en minder zo."

Hoe komt dat toch? "Promotiecampagnes van de overheid hebben dat in de hand gewerkt. Er is doelbewust voor gekozen voor de zogenoemde STEM-vakken. Er was hier nood aan ingenieurs, computerprogrammeurs, chemici, biologen... De overheid heeft dat duidelijk gezegd en dat zag je in de secundaire scholen, waar vaker gekozen werd voor harde richtingen. Bepaalde scholen krijgen ook financiële ondersteuning als ze inzetten op STEM-vakken, dat is niet het geval voor scholen die bijvoorbeeld lesgeven in het Frans of het Engels. Daar moet de regering toch eens over nadenken", alarmeert Housen.

Hij schat de toekomst somber in: "Het is een vicieuze cirkel. Minder taalstudenten betekent ook minder goede taalleerkrachten. En dan gaat de kennis en de liefde voor talen nog meer achteruit."

 

Meest gelezen