Videospeler inladen...

Twee Armeense tieners zijn terecht en mogen dan toch in Nederland blijven

De Armeense twee tieners die normaal gezien vanmorgen zouden worden uitgewezen, mogen van de Nederlandse regering uiteindelijk toch in Nederland blijven. Dat heeft de bevoegde staatssecretaris vanmiddag beslist. Afgelopen nacht waren de tieners verdwenen bij het pleeggezin waar ze verbleven,  maar kort na het nieuws dat ze mochten blijven doken ze weer op. De zaak houdt Nederland al wekenlang bezig. 

Howick (13) en Lili (12) kwamen in 2008 aan in Nederland met hun moeder. Haar pogingen om asiel te verkrijgen liepen op niets uit en vorig jaar werd de vrouw gerepatrieerd. De twee kinderen werden ondergebracht bij een pleeggezin. Maar eind augustus oordeelde de Raad van State dat ook zij moesten worden uitgewezen omdat ze in hun land geen gevaar lopen.  

Maar Lili en Howick spreken geen Armeens en hebben nog nooit een voet in Armenië gezet omdat ze geboren zijn in Rusland.  Bovendien gaat het niet goed met hun moeder en bestaat er een reële kans dat ze minstens een half jaar in een kindertehuis zullen moeten verblijven. De afgelopen jaren woonden ze in Amersfoort.

Laten we vooral herinneren dat het jonge kinderen zijn die stabiliteit nodig hebben.

Koninklijke afkeuring

De zaak houdt Nederland al weken bezig. Zo sprak zelfs de koninklijke familie haar steun uit voor de tieners tijdens een radiointerview met prinses Laurentien op NPO Radio 5. De prinses benadrukte dat de kinderen onschuldig zijn en dat ze stabiliteit nodig hebben. "Ik ben het ermee eens dat we een oplossing moeten zoeken. " 

Maar de regering-Rutte liet zich aanvankelijk niet vermurwen. Staatssecretaris Harbers, die bevoegd is voor vreemdelingenzaken,  zei dat de zaak acht keer juridisch is beoordeeld en dat de uitkomst altijd dezelfde is: Armenië is een veilig land en de kinderen lopen er geen gevaar. "We moeten streng zijn" voegde premier Rutte daar gisteren toe na afloop van de ministerraad.

Vanmiddag heeft Harbers zijn mening herzien. "Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven."

"Wij horen hier thuis"

Tien dagen geleden vertelden de kinderen in Laat op één (NPO1) hoe bang ze waren voor hun uitzetting. "Wij horen hier thuis" zei Lili. "Ik begrijp het niet."Het was heel moeilijk om dit nieuws te horen." zei Howick. "We zijn doodsbang want het kan nu elk moment gebeuren. Armenië is voor ons een vreemd land." 

Een ultieme poging van hun advocaat om via een kortgeding een tijdelijke verblijfsvergunning te verkrijgen liep gisteravond laat op niets uit.  Vannacht liepen de twee weg bij het pleeggezin waar ze verbleven, maar nu zijn ze dus terecht. Vandaag had de politie de hulp van burgers ingeroepen om de tieners terug te vinden, wat op sociale media tot heel wat ongenoegen heeft geleid. 

Een manifestatie van sympathisanten van de tieners

Meest gelezen