Videospeler inladen...

Opnieuw massaal protest en rellen in Griekenland rond naam "Macedonië"

In het noorden van Griekenland is het tot rellen gekomen tussen de politie en een groep betogers. De groep brak los uit een massa van 15.000 betogers. De manifestanten protesteerden tegen een deal tussen Griekenland en noorderbuur Macedonië rond het gebruik van de naam "Macedonië".   

De ruzie tussen Griekenland en het Balkanland Macedonië sleept al aan sinds 1991.  Toen viel Joegoslavië na een burgeroorlog uit elkaar. Een van de landen die het levenslicht zagen, was Macedonië.

Griekenland vreesde dat Macedonië aanspraak zou kunnen maken op de gelijknamige noordelijke provincie in Griekenland en weigerde Macedonië te erkennen onder die naam. Uiteindelijk kwam de internationale gemeenschap overeen om het land voorlopig de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië te noemen.

Tot voor deze zomer de Griekse en Macedonische premiers tot een akkoord kwamen. Het Balkanland dat aan het noorden van Griekenland grenst, zou in de toekomst Noord-Macedonië heten. Een politiek akkoord was dan wel een feit, maar veel Grieken blijven zich sindsdien verzetten tegen een naamswijziging waar de term Macedonië in voorkomt.

AFP or licensors

Rellen

Vandaag trokken zo'n 15.000 Grieken de straat op in Thessaloniki, de hoofdstad van de Griekse noordelijke provincie Macedonië. De dag was niet toevallig gekozen, want de Griekse premier Alexis Tsipras kwam er spreken tijdens een internationale beurs.

Toen een groepje betogers zijn eigen weg ging en met stenen begon te gooien, greep de politie in met traangas. Er zijn nog geen meldingen over gewonden.

Dat de naamswijziging naar Noord-Macedonië er komt, is trouwens nog lang niet zeker. Zowel in Griekenland als in Macedonië zijn er hooggeplaatste politici tegen de nieuwe naam en op 30 september is er nog een referendum in Macedonië over het akkoord.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen