Videospeler inladen...

Opvallende "restauratie" van 15e eeuwse Spaanse kunst: Jezus, Maria en Petrus in een nieuw kleedje

Maria met eyeliner, Jezus in een knalgroen gewaad en Petrus in het dieprood. De "restauratie" van enkele houten standbeelden door een inwoonster van El Rañadoiro, een gehucht in het noorden van Spanje, doet wenkbrauwen fronsen. Het is vrolijk en amusant om te zien, maar professionele restaurateurs kunnen niet lachen om alweer een restauratie van een kunstwerk die de mist in gaat.

Onopvallende, kleurloze houten beelden in een kapel in El Rañadoiro, een gehucht van amper 28 inwoners in de Noord-Spaanse regio Asturias. Ze dateren al van de 15e eeuw. Ze zouden nooit de internationale media hebben gehaald, ware het niet dat ze onder handen genomen zijn door een plaatselijke inwoner. Met een nogal in het oog springend, kleurrijk resultaat.

Kindje Jezus heeft in de nieuwe versie een knalgroen gewaad gekregen, Maria een felblauwe sjaal om haar hoofd én eyeliner. De derde figuur in de opstelling, Sint-Anna (de grootmoeder van Jezus), draagt nu een fuchsia gewaad. Een ander standbeeld heeft een babyroze jurk aan, en Petrus is nu uitgedost in een dieprood gewaad (zie onder).

Verantwoordelijk voor de opvallende make-over is inwoonster Maria Luisa Menendez. Zij mocht van de parochiepriester de beelden een nieuw likje verf geven. "Ik ben geen professional, maar ik heb het altijd graag willen doen, en die beelden hadden echt een laagje verf nodig. En dus heb ik dat gedaan, zo goed als ik kon, met kleuren die mij mooi leken. En de buren vonden het ook mooi", vertelt ze aan het persagentschap AFP.

(lees verder onder de foto)

AFP OR LICENSORS

"Een aanslag op het patrimonium"

"Het is waanzin", zegt Luis Suarez Saro, de professionele restaurateur die de beelden in 2002-2003 opgeknapt heeft met de steun van de regionale regering, aan AFP. "Mevrouw Menendez houdt van tekenen en schilderen, ze volgde een paar cursussen, en ze dacht dat de beelden er zo beter zouden uitzien."

ACRE, de Spaanse associatie voor kunstbeheer en restauratie, kan niet bepaald lachen met de nieuwe look van de beelden. "Geeft er dan niemand om die aanhoudende vernieling van ons land? Welk soort maatschappij blijft aan de zijlijn toekijken terwijl de nalatenschap van haar voorouders voor haar ogen kapotgemaakt wordt", luidde het op Twitter.

Ook op haar website trekt ACRE fel van leer en benoemt ze het voorval in El Rañadoiro als niet meer of minder als een aanslag op het patrimonium.

(lees verder onder de tweets)

Sint-Joris als Kuifje, "Ecce Homo"

Het is niet de eerste keer dat de restauratie van een kunstwerk in Spanje niet helemaal uitdraait zoals verhoopt. In juni was er hilariteit op sociale media over een iets te ijverig bijgewerkt houten beeld van Sant Jordi, (Sint-Joris, nvr.) in de kerk van het noordelijke stadje Estella, waardoor die wel heel erg leek op Kuifje.

Het meest berucht is de mislukte restauratie van de fresco "Ecce Homo" in 2012 in het stadje Borja. Ook hier was een amateur-kunstenaar-inwoner verantwoordelijk voor de make-over. De fresco is intussen een toeristische attractie geworden die elk jaar heel wat kijklustigen trekt.

Meest gelezen