Videospeler inladen...

"Ex-dealer, Syriëstrijders in de familie of vluchtmisdrijf", maar toch door rekruteringsproces politie?

Politiekandidaten die totaal ongeschikt zijn - denk aan ex-dealers, verkeerscriminelen of mensen die in hun entourage Syriëstrijders hebben - raken tóch door het rekruteringsproces voor de politieschool. Dat schrijft de krant De Standaard, die verschillende dossiers kon inkijken. En dat omdat het tekort té groot zou zijn. "Dit is zo grof dat we het niet kunnen geloven", klinkt het bij het kabinet-Jambon. "We onderzoeken dit momenteel tot op het bot."

Een verkeerscrimineel die veroordeeld werd voor rijden zonder rijbewijs en een pv kreeg voor slagen en verwondingen. Iemand die betrapt werd met 15 pillen XTC achter het stuur. Iemand die Syriëstrijders in zijn entourage had. Iemand die mee vluchtmisdrijf pleegde. 

Het zijn allemaal profielen die niet meteen stroken met die van politieman of -vrouw. En toch raakten zij door het rekruteringsproces van de politie, zo schrijft De Standaard vandaag. De krant kon verschillende dossiers inkijken. Volgens een anonieme bron wordt "de lat bijna op de grond gelegd, iedereen moet erover". De bron spreekt in De Standaard over een enorme druk om de streefcijfers voor rekruteringen te halen. 

Volgens journalist Matthias Verbergt willen de getuigen vooral een noodkreet slaan. "De mensen die ik gesproken heb, zijn bezorgd over de veiligheid. En ze zijn ook bezorgd dat er naar hen gekeken zal worden als er iets misloopt met een politieman of -vrouw, die met een wapen op straat komt en in naam van de staat geweld mag gebruiken tegen burgers."

Kabinet Jambon: "Onderzoeken dit tot op het bot"

Bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageren ze verbijsterd. "Dit is zo grof dat we het niet kunnen geloven. We onderzoeken dit zo snel mogelijk tot op het bot om te achterhalen of deze verhalen kloppen." Tegelijk wordt er met klem ontkend dat er "enige politieke druk is om de lat laag te leggen en agenten door te laten." Jinnih Beels, ex-commissaris en SP.A-kandidaat in Antwerpen vindt dit geen verrassing en zegt dat het een probleem is dat al tientallen jaren aansleept.

We trachten nu uit te maken over wie het zou kunnen gaan om de zaken te herbekijken om te zien of er iets mis gegaan is

Paul Putteman van de federale politie

De politie is op dit moment inderdaad een onderzoek aan het voeren, zegt Paul Putteman, directeur middelenbeheer van de federale politie.

"Als je die zes cases leest, lijkt dat zeer grof. Maar het gaat allemaal over de moraliteit en naar die moraliteit wordt gepeild op verschillende momenten."

"Er staat geen naam bij, we trachten nu uit te maken over wie het zou kunnen gaan om de zaken te herbekijken om te zien of er iets mis gegaan is en of de procedures wel gevolgd zijn." 

Vakbonden: "Geen druk om criminelen door te laten"

Ook bij de vakbonden reageren ze vol ongeloof. Carlo Medo van NSPV laat weten dat hij absoluut geen signalen krijgt dat de lat té laag gelegd wordt. "Misschien zijn er wel enkelen door de mazen van het net geglipt, geen enkele procedure is foutloos. En de druk is inderdaad hoog om te rekruteren, maar het lijkt me sterk dat er systematisch mensen gerekruteerd worden die daar eigenlijk niet thuishoren. Wat wel zo is, is dat het proces van de rekrutering onder de loep genomen moet worden, want dat duurt te lang."

Eenzelfde geluid klinkt bij Vincent Houssin van politievakbond VSOA. "Als ik zie dat er bijvoorbeeld staat dat een XTC-dealer toegelaten zou zijn, die hoort niet thuis bij de politie. Maar we kennen het individueel dossier niet en het is de rekruteringsdienst zelf die beslist of die binnenkan of niet. En ik kan ook niet geloven dat er iemand extern en al zeker geen minister zegt dat iemand doormoet."

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen