Videospeler inladen...

Straks kunnen we ook halftijds met pensioen gaan

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) wil het ten laatste vanaf 2020 mogelijk maken om halftijds met pensioen te gaan. Dat zegt hij in een interview met de kranten van Sudpresse. Over de maatregel is al een akkoord binnen de regering.

Dat de maatregel er komt, is geen grote verrassing, want het halftijdse pensioen stond in 2014 ook in de beleidsbrief van Bacquelaine. Het idee is ondertussen gerijpt en de minister zegt te hebben geluisterd naar de werknemers "die het wensen wat rustiger aan te doen en zich niet meer in staat voelen om te blijven voltijds werken".

Vanaf 60 jaar zal men in het systeem kunnen instappen, indien de voorwaarden voor vervroegd pensioen vervuld zijn, al zal dat tegen 2020 voor de meesten in de praktijk al 63 jaar zijn. "Men zal dus halftijds blijven werken en halftijds betaald worden, maar ook de helft van het pensioen krijgen", aldus de minister. "Aangezien men ook nog werkt, zullen ook nog rechten worden opgebouwd voor een volledig pensioen. Elk jaar zal zo tellen voor de helft".

De minister rekent op een stemming voor het einde van de legislatuur zodat het systeem ten laatste in januari 2020 in werking kan treden. Als de oppositie meewerkt, kan het systeem zelfs vroeger - in juli 2019 - van kracht worden, aldus nog de minister.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), voormalig minister van Pensioenen, is voorstander van het idee: "Wij steunen het voorstel, want het past in het idee werkbaar werk. Mensen kunnen op eigen tempo wat langer werken en daar is uiteindelijk iedereen mee gebaat."

Meest gelezen