Videospeler inladen...

Zoektocht naar slachtoffers van aardbeving in Japan gaat voort: "Al minstens 30 doden"

In Japan wordt nog altijd gezocht naar overlevenden van de zware aardbeving van donderdag. Minstens 30 mensen kwamen daar bij om, 9 mensen zijn nog altijd vermist, dat meldt de regering. De aardbeving op het noordelijke eiland Hokkaido veroorzaakte zware aardverschuivingen waardoor huizen bedekt werden met een laag modder. De beving heeft ook gevolgen voor Toyota, 16 van de 18 fabrieken in Japan liggen stil door de sluiting van een transmissiebedrijf op Hokkaido.

Japanse reddingswerkers zoeken koortsachtig verder naar de 9 mensen die nog vermist worden, na de aardbeving met een magnitude van 6.7 donderdag. Volgens regeringswoordvoerder Yoshihide Suga zijn er intussen al 30 doden geteld.

Volgens Suga nemen liefst 40.000 mensen, waaronder soldaten, brandweerlui en politiemedewerkers "de klok rond deel aan zoek- en reddingsoperaties". Die vinden vooral plaats in de stad Atsuma, waar de aardbeving landverschuivingen veroorzaakte die huizen en wegen vernielden.

Omdat er nog steeds naschokken zijn verblijven zo'n 12.000 mensen in tijdelijke opvangcentra. Bovendien wordt er voor dit weekend hevige regen voorspeld, die voor modderstromen kan zorgen.

Twee dagen na de aardbeving is de stroompanne die het hele eiland trof en 3 miljoen gezinnen zonder stroom zette grotendeels hersteld. Volgens elektriciteitsleverancier Hokkaido Electric Power Company zitten nog rond de 10.000 gezinnen zonder stroom.

Meest gelezen