“Alle macht aan de verbeelding”: 50 jaar Poëziemarkt Wetteren herdacht

Een halve eeuw na de legendarische Poëziemarkt van Wetteren komen dichters weer bijeen in dezelfde gemeente.

Het was helemaal in de geest van het revolutionaire jaar 1968 dat schrijvers en dichters in september '68 naar Wetteren afzakten om de gemeente onder te dompelen in poëzie, op een allereerste "Poëziemarkt".

Ik verkoop gedichten, ik koop ze terug en verkoop ze nog een keer. Magnifiek, zo'n poëziemarkt

Louis Paul Boon

Louis Paul Boon lanceerde de slogan “consumeer meer poëzie”. Dichters stapten door de gemeente met bolhoeden op hun hoofd.

Bekijk hier onder een BRT-reportage van toen, uit "Echo". Interviewer is Jan Van Rompaey.

Videospeler inladen...

Op de Poëziemarkt van Wetteren kon je gedichten lezen, horen en proeven, om te bewijzen dat poëzie helemaal tot het leven van alledag behoort, en niet voorbehouden is voor een of andere elite. Je kon er bijvoorbeeld voor een symbolisch bedrag “gebottelde gedichten” aanschaffen, of verzen op bierviltjes of behangpapier. Ondergetekende werd indertijd als peuter verkozen tot “miss poëzie”. Een tweede Poëziemarkt volgde in 1971.

Voorlopers

Een halve eeuw later zijn poëziemanifestaties en - happenings schering en inslag. De meeste dichters schrijven niet alleen, maar zijn geregeld ook op een podium te zien en te horen, denk aan "Saint Amour" of de stadsdichters.

“Alle macht aan de verbeelding”: met die bekende mei 68-slogan wordt de Poëziemarkt van een halve eeuw geleden herdacht, op dezelfde locatie, in Wetteren, mét een initiatiefnemer van toen erbij, de minimalistische dichter Roland Jooris. 

En voorts nog meer dichters, schrijvers, zangers en andere artiesten, onder meer Willie Verhegghe,   Rick de Leeuw, Leo Copers, Roel Richelieu Van Londersele, Jo Gisekin of Maarten Inghels.   

Van 13 tot 19 u is er ook een tentoonstelling met archiefbeelden van september 1968 open, in De Corridor in Wetteren. 

Meest gelezen