Inauguratie Trump
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Fotograaf: "Trump gaf opdracht om foto’s van zijn inauguratie te bewerken"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de foto’s van zijn  inauguratie in 2017 laten bewerken, dat zegt de fotograaf die officiële foto's van het evenement heeft gemaakt. De fotograaf geeft nu toe dat hij de foto's moest aanpassen om het bezoekersaantal op de foto’s groter te laten lijken na tussenkomst van Trump. Dat schrijft de krant The Guardian. 

De fotograaf sneed de foto’s af waar de menigte eindigde op de foto, zo leek het alsof er veel meer volk aanwezig was tijdens de inauguratie. Trump was boos omdat het door de oorspronkelijke foto’s leek alsof er op zijn inauguratie minder volk aanwezig was dan op die van zijn voorganger Obama in 2009. 

Voormalig woordvoerder van Trump Sean Spicer beweerde dat er tijdens de inauguratie van Trump de grootste mensenmassa ooit aanwezig was. “Dit was het grootste publiek dat ooit een inauguratie heeft aanschouwd, zowel persoonlijk als wereldwijd. Punt uit.” Spicer beklaagde zich erover dat de media het aantal mensen geminimaliseerd hadden. Maar de foto’s toonden duidelijk dat de bewering van Spicer niet klopte.

Dit was het grootste publiek dat ooit een inauguratie heeft aanschouwd, zowel persoonlijk als wereldwijd. Punt uit

Sean Spicer

Uit de onderzoeksdocumenten die The Guardian kon inkijken, blijkt dat er de ochtend na de inauguratie verschillende malen werd getelefoneerd tussen Trump, zijn toenmalig woordvoerder Spicer en de dienst die de foto’s had gemaakt The National Park Service (NPS). Spicer zou aan NPS gevraagd hebben om meer flatterende foto’s te krijgen van het evenement. Volgens een communicatiemedewerker van NPS wou de president foto’s hebben waarop het leek alsof het "drukker" was. 

Verschillende medewerkers waaronder de communicatiemedewerker zouden na de telefoons met de woordvoerder van Trump contact hebben opgenomen met de fotograaf. Volgens de fotograaf werd hem nooit officieel gevraagd om de foto’s te bewerken, maar voor hem was het niet mis te verstaan dat de autoriteiten deze aanpassing wilden. Het is niet duidelijk welke foto’s de man exact bewerkt heeft.

Foto inauguratie Barak Obama in 2009. Foto inauguratie Donald Trump 2017

Meest gelezen