Videospeler inladen...

Acht jaar na verwoestende tornado straalt de kerk van Ciney weer in al haar glorie

In Ciney, in de provincie Namen, is er voor het eerst sinds 8 jaar weer een misviering geweest in de bekende kerk "La Collégiale". Acht jaar geleden was de kerk grondig verwoest door een tornado. Daarbij had het torendak het dak van het schip doorboord. 

In mei al had "La Collégiale" een nieuwe klokkentoren gekregen, maar vandaag was er voor het eerst weer een misviering. Volgens veel parochianen ziet hun kerk er vandaag veel beter uit. "Vroeger was het interieur grijs, nu is het helemaal wit", zegt een van hen aan de Franstalige omroep RTBF.

Ook bisschop Rémi Vancottem van Namen is in de wolken. "Voor mij is dit ontroerend. Ik ben hier pas sinds 2010 bisschop en had dus nog niet de gelegenheid om in Ciney de mis op te dragen. De kerk is prachtig gerestaureerd."

Het is al de zevende keer dat "La Collégiale" een nieuwe klokkentoren krijgt. De zes vorige keren was de kerktoren beschadigd geraakt door oorlogs- en natuurgeweld. De toren is het symbool van Ciney, maar ook van het bekende bier met dezelfde naam. 

Beeld: RTBF
BELGA/FAHY

Meest gelezen