Actieweek tegen racisme en islamofobie in Brussel gestart aan justitiepaleis 

Aan het justitiepalies in Brussel hebben een  honderdtal mensen actie gevoerd tegen racisme en islamofobie, onder de noemer "trop is te veel". Ze zien dat vooral vrouwen, allochtonen en minderheidsgroepen vaak het slachtoffer zijn. En ze willen dat politiek en justitie slachtoffers meer steunen. 

Op het Poelaertplein in Brussel, in de schaduw van het justitiepaleis stonden ze: goed honderd activisten die protesteerden tegen haat, racisme en islamofobie. Tot de manifestatie was opgeroepen door het Collectif contre l'Islamophobie en Belgique (CCIB), onder het motto 'Trop is teveel'. "We hebben de laatste maanden een explosie gezien van het aantal islamofobe en racistische agressies", zegt voorzitter Mustapha Chairi, "en onze overheid doet er niets tegen."

"Dit is één van de acties die we deze week, onze eerste Brusselse actieweek tegen haat en racisme, houden", zegt de CCIB-voorrzitter. "Op vijf plaatsen in Brussel die een rol spelen in de strijd tegen het racisme organiseren we bijeenkomsten of conferenties. Vandaag doen we dat voor het justitiepaleis, want als burgers die het slachtoffer zijn van haat of racisme niet bij justitie terecht kunnen, waar dan wel? Maar het is duidelijk, de politiek en de justitie bij ons hebben tijd, veel tijd."

Iets wat zijn zoon, Zaki Chairi, steunt: "Het is hallucinant wat nog allemaal kan, discriminatie zit structureel ingebakken in de politiek. Dat moet eruit. Al jaren wordt er een interfederaal plan tegen racisme en discriminatie beloofd, maar het is er nog steeds niet. Trouwens, we staan hier niet alleen voor de vrouwelijke moslims, het gaat ook over antisemitisme en alle andere vormen van discriminatie. Politiek, doe er iets aan! We hebben trouwens sowieso meer activisme en meer protest nodig bij alle Belgen", besloot Chairi.

  

Meest gelezen