Nicolas Maduro

"Amerikaanse regering besprak coupplannen met rebellerende Venezolanen"

Volgens de Amerikaanse krant New York Times hebben medewerkers van president Donald Trump in het geheim contacten gehad met rebellerende militairen in Venezuela voor een staatsgreep. Maar die plannen zijn uiteindelijk opgeborgen. De Venezolaanse president Nicolas Maduro zegt al langer dat Washington zijn bewind op alle mogelijke manieren ondermijnt.

Vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering hebben geheime ontmoetingen gehad met dissidente Venezolaanse officieren over een mogelijke staatsgreep. Dat schrijft de New York Times alleszins op basis van verschillende Amerikaanse functionarissen en een voormalige Venezolaanse legercommandant die deelnam aan de gesprekken.

Volgens de krant besliste de VS om de plannen uiteindelijk op te bergen. Een van de redenen is dat een van de betrokken militairen op de sanctielijst voor corrupte functionarissen van de VS staat. Hij werd in het verleden samen met andere leden van het Venezolaanse leger door Washington onder meer beschuldigd van foltering en opsluiting van politieke tegenstanders, het verwonden van duizenden burgers en het smokkelen van drugs.

Het Witte Huis laat in een reactie aan de New York Times weten geen commentaar te geven op het nieuws. Het wilde wel kwijt dat het belangrijk is om "in dialoog te treden met alle Venezolanen die een verlangen naar democratie tonen" om "positieve verandering te brengen in een land dat hard geleden heeft onder Maduro."

Complottheorieën

President Maduro zelf heeft al meermaals beweerd dat de VS een complot tegen hem smeedt. De mislukte aanslag begin augustus met twee drones was volgens Maduro ook het werk van de Amerikanen. Het nieuws van de geheime ontmoetingen geven hem nu extra munitie tegen interne tegenstanders en de buurlanden, die zich nagenoeg collectief tegen het regime van Maduro hebben gekeerd.

Venezuela zit in een diepe economische en politieke crisis. Maduro versterkte vorig jaar zijn greep op de macht door de omstreden grondwetgevende vergadering op te richten. Die nam de taken van het door de oppositie gedomineerde parlement over en bestaat enkel uit vertrouwelingen van het staatshoofd. Tienduizenden Venezolanen zijn al gevlucht naar andere landen in Zuid Amerika.

Meest gelezen