Boris Johnson over Brexitplannen van premier May: "Ze heeft een bommengordel rond het VK gelegd"

Voormalig minister van buitenlandse zaken en Tory-kopstuk Boris Johnson lanceert een nieuwe snoeiharde aanval op de Britse premier May. In een column in de Mail on Sunday laat hij geen spaander heel van haar Brexitplannen. Er komen verontwaardigde reacties.

"De Brexitplannen van Theresa May, zoals die deze zomer werden voorgesteld op het regeringsdomein Chequers, zijn als een bommengordel rond het Verenigd Koninkrijk" schrijft Boris Johnson in de Mail on Sunday. "En het ontstekingsmechanisme heeft ze aan EU onderhandelaar Michel Barnier in Brussel gegeven." 

Johnson, die in juli ontslag nam uit de regering uit onvrede met de plannen voor een "softe Brexit", vindt dat Het Verenigd Koninkrijk zich door Europa laat vernederen. Hij maakt zich bijzonder boos over de aandacht die aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland wordt besteed en hij verwijt May eigenlijk dat ze het VK stiekem in de Europese eenheidsmarkt en douaneunie wil houden.   

Johnson gisteren tijdens een cricketmatch. Vorige week kondigde hij aan dat hij na 25 jaar huwelijk gaat scheiden.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Weerzinwekkend

Op de uitspraken van Johnson kwamen meteen verontwaardigde reacties, ook van vooraanstaande leden van zijn eigen partij. "Dit is een weerzinwekkende uitspraak" schreef parlementslid Alan Duncan op Twitter. "Dit is het einde van zijn politieke carrière."

Ook de nieuwe minister van binnenlandse zaken Sajid Javid noemt de uitspraak van Johnson "ongepast". Maar op de vraag of Johnson op termijn een goede kandidaat is om May op te volgen, wil hij zich tegen over de BBC niet uitspreken. "Met Theresa May heeft de conservatieve partij  een uitstekende leider en ze doet een "terrific job" als eerste minister." 

Geruchten over nakende machtsgreep

Maar de Schotse krant The Sunday National schrijft intussen dat Johnson dicht bij een machtsgreep staat op Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. Zo zou hij op het punt staan om een motie van wantrouwen te lanceren. "In dat geval lanceren de Schotten een tweede onafhankelijkheidsreferendum" klinkt het nog. 

Meest gelezen