Jasper Jacobs

De Wever wil Antwerpse Stadsschouwburg laten slopen

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) droomt ervan om de Antwerpse Stadsschouwburg te slopen en er een nieuwe grote zaal te bouwen. Hij lanceerde dat idee in "Wakker op Zondag", het debatprogramma op ATV. De huidige Stadsschouwburg zit vol betonrot en dat weghalen zou miljoenen kosten. De Wever vindt het bovendien een té lelijk gebouw om er nog geld in te steken.

Na 12 jaar bouwen onder drie verschillende architecten werd de Antwerpse Stadsschouwburg in 1980 eindelijk in gebruik genomen door de KNS, het Koninklijk Jeugdtheater en de balletschool. Al gauw kreeg het van de Antwerpenaren de bijnaam "den bunker".

De schouwburg is nu aan renovatie toe, maar De Wever heeft andere plannen: "Ik zou heel graag - en ik heb dat nog nooit gezegd - afscheid nemen van de Stadsschouwburg en daar een heel nieuw gebouw realiseren. Want ik vind dat zo'n lelijk gebouw in het hart van onze stad."

Het gebouw zit vol betonrot. Dat laten weghalen zou miljoenen kosten, geld dat De Wever liever zou besteden aan een nieuwbouwproject. "We moeten met de uitbater aan de tafel gaan zitten en eens kijken wat er kan. Als je 25 miljoen aan dat lelijke ding moet geven, is het dan geen beter idee om iets geheel nieuws te zetten? We moeten daar eens heel goed over nadenken", vindt hij.

Erica Caluwaerts, tweede op de lijst voor Open Vld, stelt voor om het theaterplein een theaterpark te geven. "Breek het gebouw af en zet een park in de plaats", zegt ze. 

Meest gelezen