Videospeler inladen...

Demir: "Ik heb deze week politici gezien die op heel akelige manier gereageerd hebben naar mijn partij"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is verontwaardigd over de reacties die haar partij gekregen heeft na de "Pano"-reportage over Schild & Vrienden. "Ik heb deze week politici gezien die op een heel akelige manier gereageerd hebben naar mijn partij", zegt ze in "De zevende dag".

Zuhal Demir (N-VA) heeft in "De zevende dag" stevig uitgehaald naar enkele collega-politici. Ze noemde Meyrem Almaci bij naam, maar verwees ook naar enkele andere reacties. "Ik heb deze week politici gezien die op een heel akelige manier gereageerd hebben naar mijn partij, die ons echt met de vinger wijzen." Volgens haar is dat mee te wijten aan de verkiezingen die eraan zitten komen.

Maar Demir benadrukt heel stellig: "Ik heb zelf een buitenlandse afkomst. Denken jullie nu echt dat ik in mijn partij zou zitten, mocht daar een ranzige kant aan zijn? Laten we niet idioot zijn." 

Denken jullie nu echt dat ik in mijn partij zou zitten, mocht daar een ranzige kant aan zijn?

Zuhal Demir

Ze wil vooral inzetten op oplossingen. "Er is een racismecultuur, ik ga geen antiracismeplan maken en terug gaan over de vraag wat racisme is. Want daar gaat het niet over. We hebben al een antiracismewetgeving. Ik wil de vraag "hoe moeten we samenleven" beantwoorden." Daarom werkt ze al een tijdje aan een samenlevingsplan. "Op dit moment worden verschillende groepen bevraagd om uit te maken wat onze common ground is. En dat valt niet samen te vatten in een wet, dat gaat over een mentaliteit."

Ze roept na de commotie rond Schild & Vrienden op tot sereniteit en kalmte. "Het is goed dat we dit veroordelen. Maar op dit moment kan ik niet zeggen dat die jongeren een aanslag wilden plegen. Ik minimaliseer niets, maar ik vind ook wel dat we moeten afwachten wat het onderzoek uitwijst." Ze vindt tegelijk dat haar partij correct gereageerd heeft. "We gaan wel een gesprek voeren. Het is geen trial by media. Iedereen verdient een tweede kans. In die zin, dat de universiteit Gent hem uit de raad van bestuur haalt, ok, maar zonder voorafgaand gesprek van de universiteit halen..."

Hard taalgebruik in onze samenleving?

Ook deze week werd er meerdere keren gesproken over het harde taalgebruik in onze maatschappij. Khalid Benhaddou ziet in de samenleving veel meer polarisering en wijst daarvoor ook het taalgebruik aan. "Er zijn veel tegenstellingen, veel breuklijnen. Mensen mogen radicale opvattingen hebben, maar er is een morele en juridische grens. Een hard taalgebruik verruwt het debat en geeft brandstof aan bepaalde extreme groeperingen. Op vlak van onderwijs moeten we meer inzetten op burgerschap, op de democratische principes van onze rechtsstaat." 

Een hard taalgebruik verruwt het debat en geeft brandstof aan bepaalde extreme groeperingen

Khalid Benhaddou

Volgens burgmeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) is de kern van onze samenleving "verandering". "Wat we moeten doen, is de mensen duidelijk maken dat wanneer iemand iets anders denkt of in iets anders gelooft, dat dat geen vijand is, maar een medeburger."

"Debat kort door de bocht"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vindt dan weer dat het debat kort door de bocht gevoerd wordt. "Een paar walgelijke posts worden op dezelfde hoop gegooid als islamitische, terroristische aanslagen. Hier hebben mensen hun job verloren, zijn ze uit de unief gegooid. Tegelijk moeten we begrip tonen voor moslimterrorisme. Ik vind: als we hard zijn voor rechtsextremisten, moeten we dubbel zo hard zijn voor gewelddadige islamextremisten."

Bekijk hier het volledige debat uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen