Videospeler inladen...

Duitser komt om bij vechtpartij, twee Afghanen opgepakt

In Duitsland, in de stad Köthen, is een 22-jarige Duister om het leven gekomen bij een vechtpartij. Twee Afghanen werden opgepakt als verdachte, dat meldt de politie. Het incident laait de gemoederen omtrent migranten en het migrantenbeleid nog maar eens op. Zowel uiterst rechts als extreemlinks hadden vanavond een manifestatie aangekondigd in Köthen. Er kwamen uiteindelijk zo'n 2.500 mensen op straat. De sfeer was gespannen, maar rustig.

“In de nacht van zaterdag op zondag vond er een incident in Köthen plaats, waarbij een 22-jarige stierf... Voorlopig zijn er twee personen gearresteerd”, dat schreef de politie op Twitter. "In dit verband worden twee Afghanen voorlopig vastgehouden op verdenking van doodslag", zei de politie in een korte verklaring. Volgens de politie stierf de man aan een acuut hartfalen. "Het onderzoek loopt. De redenen en concrete omstandigheden van het incident zijn nog niet bekend”, klonk het nog. 

Volgens Duitse media zou het zondagavond tot een vechtpartij gekomen zijn tussen een groepje mannen op een speelterrein. Drie Afghanen waren aan het discussiëren met een zwangere vrouw over wie haar zwanger had gemaakt. Op dat ogenblik passeerde het 22-jarige slachtoffer met een kompaan. De twee kwamen tussen in de discussie en er brak een vechtpartij uit. Een van de twee overleefde het niet en stierf aan een acuut hartfalen. 

Volgens de politieleiding van Saksen-Anhalt Oost echter heeft het hartfalen "geen rechtstreeks oorzakelijk verband met de opgelopen verwondingen". 

De redenen en concrete omstandigheden van het incident zijn nog niet bekend

Duitse politie

Gevoelig moment

Het incident komt op een gevoelig moment in Duitsland. Eind augustus kwam er na een steekpartij in Chemnitz een 35-jarige man om het leven. De twee verdachten die werden opgepakt, waren asielzoekers. Het ging om een Syriër en een Irakees. Het voorval lokte gewelddadige protesten uit waarbij duizenden rechtse en extreemrechtse sympathisanten, maar ook ongeruste burgers op straat kwamen. Als reactie werd er een rockconcert tegen racisme en haat georganiseerd, dat werd bijgewoond door 50.000 toeschouwers.

Verdeeldheid over migratiebeleid

Het incident toont de diepe verdeeldheid waarin Duitsland zich momenteel bevindt over het migratiebeleid. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) besloot om in 2015 de grenzen niet te sluiten, waardoor er bijna een miljoen migranten binnenkwamen. 

Ook in de regering leidde haar migratiebeleid deze zomer nog tot een crisis met minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU). Twee maanden lang leek het goed te gaan maar Seehofer zei vorige week opnieuw: "Migratie is de moeder van alle problemen”. Op 14 oktober zijn het deelstaatverkiezingen in Hessen en Beieren. Het is duidelijk dat er sterk ingezet gaat worden op het thema migratie.

Meest gelezen