Videospeler inladen...

Jan Jambon (N-VA): "Strengere omlijning van beoordelingskaders bij rekrutering politie"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) erkent dat er problemen zijn geweest bij het rekruteren van politieagenten. Hij zegt dat die rekruteringsprocessen "misschien verder moeten worden geoptimaliseerd". Jambon reageert op een bericht van De Standaard over ongeschikte kandidaten die toch door de selecties raken. De federale politie zelf noemt de informatie in de krant "onjuist en onvolledig".

Gisteren schreef De Standaard over een aantal fouten die in het verleden zijn gebeurd: "ongeschikte" kandidaten bleken door het rekruteringsproces te zijn geraakt. Het ging om mensen die veroordeeld waren voor druggebruik of verkeersovertredingen als rijden zonder rijbewijs. Sommigen hadden familie die naar Syrië was getrokken of waren veroordeeld voor andere zware feiten. Anonieme bronnen in de krant hadden het over politieke druk om de streef­cijfers te halen. Jambon ontkende zaterdag al met klem dat er sprake zou zijn van druk en gaf de federale politie de opdracht de opgesomde cases te onderzoeken.

Daaruit blijkt volgens Jambon dat de wettelijke regels in deze cases zijn gevolgd. "In zo'n selectieprocedure zijn er verschillende stappen en hebben meerdere commissies hun zeg. Het zou kunnen dat één commissie zegt ergens bedenkingen bij te hebben. Maar dan is het uiteindelijk de finale beoordelingscommissie die alles bij elkaar legt en kan zeggen, in weerwil van die bedenkingen gaan we er toch mee door", luidt het in "De ochtend" op Radio 1.

Is het omdat iemand in zijn jeugd een baldadigheid beging, dat hij of zij later geen goede agent kan worden?

Jan Jambon

"Is het omdat iemand in zijn jeugd een baldadigheid beging, dat hij of zij later geen goede agent kan worden? En drugscrimineel... als je als puber betrapt wordt met xtc, hoeft dat te betekenen dat je nooit de kans krijgt om bij de politie te komen? Wat ik zeg is: in zulke gevallen moet er een oranje knipperlicht afgaan. We moeten dat eens bekijken. Die kandidaat kan tot inkeer gekomen zijn, en als dat uit het moraliteitsonderzoek blijkt, waarom zou die dan geen tweede kans mogen krijgen?"

Uiteindelijk is het altijd de finale beoordelingscommissie die een beslissing moet nemen. "Dat antwoord kan ja zijn, dat antwoord kan nee zijn."

"Problemen met doorstroming en efficiëntie"

We rekruteren elk jaar 1.400 kandidaat-agenten, in de krant gaat het om 6 gevallen over verschillende jaren, aldus Jambon. "We rekruteren dus heel veel. Maar dat mag op geen ogenblik gebeuren door de lat in de toelatings- of schoolproeven lager te leggen, wel integendeel. Dat is uitgesloten", voegt hij eraan toe.

Wel zegt Jambon dat er een en ander schort aan de selectieprocedure, "los van het artikel in De Standaard. Een tijd geleden hebben we die procedure doorgelicht omdat we het aantal vooropgestelde kandidaten niet haalden. Daaruit bleek dat er bijvoorbeeld qua efficiëntie en doorstromingen dingen beter kunnen. Kandidaten die na de sportproef bijvoorbeeld drie maanden niets horen en elders op de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. We verliezen waardevolle kandidaten omdat het te lang duurt." Die reorganisatie van de procedure is volop aan de gang, zegt Jambon.

"Minder ruimte voor interpretatie"

Men kan zich ook vragen stellen bij de inschatting die in sommige cases door bepaalde instanties binnen het rekruteringsproces werd gemaakt. "Bij de commissies zijn er normenkaders om te beoordelen, maar die interpretatie is altijd persoonlijk. Er is veel interpretatie mogelijk. Misschien moeten we de beoordelingskaders tijdens rekruteringsprocessen strenger en strakker omlijnen, zodat er minder ruimte is voor interpretatie."

Federale politie: "Lat is nooit lager gelegd"

Volgens de federale politie zelf blijkt dus "na intern onderzoek dat geen enkele kandidaat aan de politieopleiding is mogen beginnen die ongeschikt is verklaard". "De deliberatiecommissie, de enige die daartoe bevoegd is, heeft alle toegelaten kandidaten geschikt bevonden. Het moraliteitsonderzoek is ook belangrijk en het is nooit zo geweest dat de lat lager is gelegd", zegt woordvoerder Jonathan Pfund.

De politiewoordvoerder moet toegeven dat enkele kandidaten voorkwamen in de politiedatabanken. Maar hij voert aan dat dat niet was voor ernstige strafbare feiten. Zo waren sommigen bekend voor druggebruik of verkeersovertredingen. De huidige selectieprocedure bepaalt sowieso dat een kandidaat automatisch geweerd wordt als hij voor sommige feiten veroordeeld is, zegt de woordvoerder.

Bekijk het gesprek met minister Jambon in "De ochtend"

In het tweede helft van het gesprek gaat het over de rekrutering van agenten.

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen