Videospeler inladen...

Metrostation aan World Trade Center 17 jaar na aanslagen 9/11 eindelijk weer open

Bijna dag op dag 17 jaar na de aanslagen van 9/11 op de WTC-torens in New York is het metrostation daar opnieuw open. De halte, die vroeger Cortlandt Street heette, werd omgedoopt tot WTC Cortlandt.

Het metrostation op de site van het WTC werd bedolven onder het puin toen de vliegtuigen in de WTC-torens boorden. Bijna 17 jaar lang bleef het metrostation ongebruikt. 

Zo zag het metrostation er na de aanslagen uit.

Pas in 2015 gingen de heropbouw- en renovatiewerken van start. Het kostenplaatje? 182 miljoen dollar - of zo'n 157 miljoen euro. En gisteren stopte er voor het eerst weer een metro in het station op lijn 1. Op de muren van het vernieuwde station is een mozaïek met woorden uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring te zien. Het kunstwerk is van de hand van Ann Hamilton.

"Zelf nadat we vielen, konden we weer rechtstaan", vertelde een 64-jarige technicus. "Het is belangrijk omdat we sterk en veerkrachtig zijn." 

De opening was een sleutelmoment voor New York: het was het laatste grote stuk dat de stad moest heropbouwen van wat er verloren was. En dat nét voordat de aanslagen exact 17 jaar geleden gebeuren. 

Bij die aanslagen op 11 september 2001 vlogen twee gekaapte vliegtuigen in beide torens van het WTC in New York, terwijl een derde gekaapt vliegtuig op het Pentagon in Washington stortte. In totaal kwamen bijna 3.000 mensen om.

Meest gelezen