Foto: YouTube

Nederlandse staatssecretaris duikt onder na bedreigingen rond asielzaak

In Nederland is staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid Mark Harbers ondergedoken na bedreigingen. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS. Gisteren had Harbers na weken van heisa beslist dat de Armeense tieners Lili en Howick bij wijze van uitzondering toch niet naar Armenië moesten worden uitgewezen.

Het is niet duidelijk uit welke hoek de bedreigingen komen, maar volgens de NOS zouden ze geen rol hebben gespeeld bij het besluit dat Harbers gisteren heeft genomen.

Tot eergisteren leken Harbers en bij uitbreiding de hele regering-Rutte erbij te blijven dat de twee Armeense tieners naar Armenië moesten worden uitgewezen, naar waar hun moeder eerder ook al was uitgewezen. De wet moest worden toegepast, klonk het. Vrijdagavond laat was dat nog eens bevestigd door een rechter.

Vrijdagnacht bleken Lili en Howick te zijn weggelopen, en gistermiddag besloot Harbers nogal onverwacht dat ze dan toch in Nederland konden blijven, een uitzonderingsmaatregel "vanwege actuele ontwikkelingen in de zaak". Volgens de commerciële omroep RTL Nieuws zou de moeder in Armenië met zelfmoord hebben gedreigd. 

Inmiddels zijn Lili en Howick weer terecht en verblijven ze nu bij hun grootouders in Nederland.

Meest gelezen