Videospeler inladen...

Na de Open Monumentendag de Open Monumentenkaart

Op de Open Monumentendag, die qua bezoekersaantal even succesvol was als andere jaren, is de Open Monumentenkaart gelanceerd, een (betalende) lidkaart. 

De 30e Open Monumentendag in Vlaanderen lokte 400.000 mensen uit hun huis, dat is vergelijkbaar met vorige jaren. Een tiende van hen trok richting Antwerpen; Leuven kreeg 15.000 bezoekers over de vloer en Mechelen en Brugge allebei 10.000. Opvallend: de Dumontwijk in De Panne, met mooie belle-époquevilla's, lokte maar liefst 5.000 geïnteresseerden. De donjon Ter Heyden in Rotselaar brak een record met 1.000 bezoekers. En in Maasmechelen beklommen 200 mensen de minaret van de Tevhidmoskee.

Lidkaart

Vandaag is ook de Open Monumentenkaart gelanceerd. Die kost 25 euro per jaar en biedt toegang tot een heel aantal locaties en ook andere voordelen. De kaart is een initiatief van de Vlaamse overheid en van de erfgoedorganisatie Herita, die van naam verandert en "Open Monumenten" wordt. Er is ook een nieuwe website gelanceerd: www.openmonumenten.be.  

Ook in het buitenland zijn er erfgoedorganisaties waar je als burger lid van kunt worden, zoals de "National Trust" in Groot-Brittannië, om je steentje bij te dragen voor het behoud van waardevol erfgoed.

Meest gelezen