Videospeler inladen...

Noord-Korea viert 70e verjaardag... zonder langeafstandsraketten

Op een grote militaire parade in Pyongyang waren de Noord-Koreaanse lange- en middellangeafstandsraketten opvallend afwezig. De  klemtoon lag op de economie en de toenadering met Zuid-Korea. 

Onder een strakblauwe hemel marcheerden duizenden soldaten in ganzenpas, en passeerden tientallen militaire voertuigen en korteafstandsraketten. Maar in tegenstelling tot andere recente parades waren de lange en middellangeafstandsraketten er niet bij: de Hwasong-14 en Hwasong-15 die in principe ook de Verenigde Staten kunnen raken. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

De nadruk lag tijdens deze parade dan ook op de economie, met praalwagens met afbeeldingen van nieuwe hoogbouwwijken en slogans als "Leg de fundamenten van een economische macht!" Aan de stoet namen ook grote groepen verpIeegsters, bouwvakkers en studenten deel.   

(artikel gaat verder onder foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Vredelievende boodschap

Opvallend was ook een wagen met daarop een afbeelding van het volledige Koreaanse schiereiland en een slogan die de recente onderhandelingen met Zuid-Korea prees.  De wagen werd voorafgegaan door duizenden burgers die euforisch zwaaiden naar  leider Kim Jong Un met ballonnen en vlaggetjes. 

Kim zat in een loge met naast zich een van de hoogste functionarissen van de Chinese communistische partij, Noord-Korea's trouwste bondgenoot. Die verving president Xi, die zelf bedankte voor de uitnodiging. Dat kan erop wijzen dat China het nog te vroeg vindt om Noord-Korea weer helemaal aan het hart te drukken.  

Kim Jong Un met Li Zhanshu, eregast en hoge functionaris van de Chinese communistische partij
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Moon naar Pyongyang

"Het lijkt erop dat de Noord-Koreanen geprobeerd hebben om het militaire karakter van de viering te minimaliseren" zei Chad O'Caroll, directeur van de Korea Risk Group. "Ik denk dat dat die boodschap goed is overgekomen, in het kader van de nucleaire ontwapening." De feestelijkheden voor de 70ste verjaardag van de Democratische Volksrepubliek Korea duren nog drie dagen.

Op de top in Singapore beloofde Kim om afstand te doen van zijn kernwapenarsenaal. Maar sinds juni zijn de betrekkingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten weer bekoeld en de onderhandelingen opgeschort. Later deze maand staat wel een nieuwe ontmoeting gepland tussen met de Zuid-Koreaanse presient Moon in Pyongyang.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
Videospeler inladen...

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal“:

Videospeler inladen...

Meest gelezen