Videospeler inladen...

Peeters: "Als Belfius niet naar de beurs gaat, betekent dat uitstel voor Arco"

Als overheidsbank Belfius later dan gepland naar de beurs kan, dan zal de federale regering ook de regeling voor de Arco-coöperanten moeten uitstellen. Dat heeft CD&V-vicepremier Kris Peeters gezegd in "De zevende dag" op Eén. Vanaf eind oktober zouden de Arco-spaarders een vergoeding moeten kunnen aanvragen. De vraag of dat nog haalbaar is, wordt steeds groter.

Voor het zomerreces bereikte de federale regering een akkoord over een oplossing voor de zowat 800.000 Arco-coöperanten die hun geld verloren bij de redding van Dexia bijna tien jaar geleden. Ze kunnen rekenen op een vergoeding van 40 procent van het uitstaande bedrag. De federale regering richt daartoe een fonds van 600 miljoen euro op. Dat zal voor het grootste deel gespijsd worden door de privatisering van Belfius. De bank zal voor 30 procent naar de beurs gebracht worden.

De regering heeft de Arco-uitbetaling dus gekoppeld aan de beursgang van Belfius. Het licht daarvoor zou nog dit najaar op groen gezet worden. Belfius heeft zijn "go" echter nog niet gegeven. Vooral voor CD&V is dat een probleem, omdat zij binnen de regering de grootste pleitbezorger zijn van die vergoeding. En de tijd dringt, want volgens het akkoord zouden de coöperanten vanaf eind oktober, begin november op een vergoeding moeten kunnen rekenen.

In "De zevende dag" bleef CD&V-vicepremier Kris Peeters bij de beslissing uit het zomerakkoord: "De uitbetaling van een vergoeding blijft gekoppeld aan de privatisering van Belfius. We hebben dat zo beslist en we moeten die afspraken naleven."

"We moeten consequent zijn"

Belfius moet zich nog uitspreken over de beursgang. En daar rijzen de laatste weken steeds meer vragen over. Zijn de omstandigheden voor een beursgang wel optimaal? Want door de huidige, minder gunstige situatie op financiële markten zou het aandeel van Belfius minder gewaardeerd worden dan verwacht.

"Als ik goed geïnformeerd ben, blijkt de raad van bestuur van Belfius verdeeld te zijn over wat nu het juiste moment is om naar de beurs te gaan. Ze vraagt ook garanties over hoe de Arco-regeling zal wordt aangepakt", zegt Peeters. "Het is nu belangrijk voor de regering dat onze experten van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) hun mening geven."

We hebben zelf de koppeling gemaakt. Als Belfius om de een of andere reden niet naar de beurs gaat, betekent dat ook vertraging voor Arco

Kris Peeters

De vraag of de Arco-coöperanten hun vergoeding zoals gepland wel zullen kunnen aanvragen, wordt steeds groter. "Als Belfius wordt geprivatiseerd, zal de timing van eind oktober gerespecteerd worden", herhaalt Peeters.

En wat als Belfius niet naar de beurs gaat? "Dan moeten we consequent zijn en de afspraken uit het akkoord naleven. We hebben zelf die koppeling gemaakt. Als Belfius om de een of andere reden niet naar de beurs gaat, betekent dat ook vertraging voor een oplossing voor Arco."

Bekijk hier het volledige interview  uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal“:

Videospeler inladen...

Meest gelezen