Nicolas Maeterlinck

PVDA wil haar aantal verkozenen verdrievoudigen

De extreemlinkse PVDA wil bij de lokale verkiezingen haar lokale verkozenen in heel België verdrievoudigen van 50 naar 150. Dat heeft partijvoorzitter Peter Mertens gezegd op ManiFiesta in Bredene. Hij riep SP.A en Groen op niet met de N-VA in zee te gaan, zeker niet na de Panoreportage over Schild & Vrienden.

"Theo Francken en co hebben haat gezaaid en zij hebben Schild & Vrienden geoogst", aldus Mertens.

De PVDA zag de voorbije jaren haar populariteit toenemen, zij het vooral ten zuiden van de taalgrens, en dan in het bijzonder door de populariteit van Kamerlid Raoul Hedebouw. De partij wil haar aantal lokale verkozenen verdrievoudigen, zegt Mertens. Daarvoor mikt ze op een doorbraak in centrumsteden zoals Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Brussel-stad, Namen, Verviers en Doornik en wil ze verder doorgroeien in Luik, La Louvière, Charleroi en Antwerpen

Dat Theo Francken en Bart De Wever vandaag krokodillentranen huilen over de Pano-uitzending over Schild & Vrienden is weerzinwekkend

PVDA-voorzitter Peter Mertens

Eerder vandaag herhaalde N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij niet met PVDA (of Vlaams Belang) wil besturen. "Dat komt goed uit, want er is geen haar op ons hoofd dat eraan denkt met de N-VA te besturen", reageert Mertens. "Na de affaire van Schild & Vrienden moet links in Vlaanderen een duidelijk signaal geven: wij zullen nooit met de N-VA in een coalitie gaan, ook niet op plaatselijk vlak. En ik roep hier John Crombez en Meyrem Almaci op om hetzelfde ondubbelzinnige signaal te geven".

Peter Mertens haalt uit naar de N-VA, die volgens hem jarenlang racisme heeft geminimaliseerd. "Dat Theo Francken en Bart De Wever vandaag krokodillentranen huilen over de Pano-uitzending over Schild & Vrienden is weerzinwekkend", zegt hij. "Francken heeft een racistische voedingsbodem gezaaid".

ManiFiesta is zowat het startschot voor de verkiezingscampagne van PVDA. De partij zet al langer in op het thema Pensioenen en schuift een "65-60-55-regeling" naar voren: de wettelijke pensioenleeftijd moet terug naar 65 jaar, het recht op vervroegd pensioen moet op 60 jaar gelden en eindeloopbaankrediet moet mogelijk zijn vanaf 55 jaar. Daarnaast pleit de communistische partij voor een minimaal pensioen van 1.500 euro per maand.

Meest gelezen