Videospeler inladen...

Sociaaldemocraten blijven de grootste partij in Zweden, rechtse populisten rukken fors op

In Zweden dreigt een politieke impasse na de parlementsverkiezingen van gisteren. Want de twee grote blokken, centrumlinks en centrumrechts zijn bijna even groot. De rechts-populistische Zweden Democraten, die van migratie hét thema van de verkiezingen gemaakt hadden, gaan fors vooruit. Maar met bijna 18 procent scoren ze toch minder goed verwacht. 

De sociaaldemocraten van premier Stefan Löfven blijft met 28,3 procent nog altijd de grootste partij. Ze lijden een verlies van bijna 3 procent. Dat is een kleiner verlies dan veel opiniepeilingen hadden voorspeld. In de peilingen was uitgegaan van rond de 25 procent.

De liberaal-conservatieve Moderaten, tot nu toe de belangrijkste oppositiepartij, stranden op 19,7 procent, da's een verlies van bijna 4 procent.

De Zweden Democraten zijn van bijna 13 procent gestegen naar 17,7 procent. Ze waren de derde partij en dat zijn ze gebleven.

De groene Milieupartij haalt een schamele 4,4 procent, de radicaal-linkse Vänsterpartiet 7,9 procent, de sociaal-liberale Centrumpartij 8,6 procent, de Liberalen 5,5 procent en de Christendemocraten 6,4 procent.

De verkiezingsuitslag is een voorlopige verkiezingsuitslag van zondagavond 23 uur. Op dat moment was 90 procent van de ruim 6.000 districten geteld.

"Fantastisch succes"

Julia Kronlid, de ondervoorzitter van Zweden Democraten, heeft het over  "een fantastisch succes" voor haar partij. Partijleider Jimmie Åkesson is naar eigen zeggen bereid om met andere partijen samen te werken, meer bepaald met de Moderaten.

Ulf Kristersson, de leider van de Moderaten, zegt dat het linkse blok wellicht geen meerderheid in het parlement zal halen. Hij wil met zijn rechtse partners bekijken of het mogelijk is om een nieuwe regering te vormen. 

"Terzake" over hoe het nu verder moet in Zweden

Videospeler inladen...

Meest gelezen