Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Russen protesteren tijdens lokale verkiezingen tegen pensioenhervorming

In Rusland is op de dag van de lokale en regionale verkiezingen in een twintigtal steden geprotesteerd tegen de pensioenhervorming. Bij die protesten zouden in totaal meer dan 800 mensen zijn opgepakt.

Het was Alexei Navalny, de meest prominente vijand van president Vladimir Poetin, die tot de protesten had opgeroepen. Hij wou deelnemen aan de protesten, maar zit momenteel een gevangenisstraf van dertig dagen uit voor het organiseren van openbare events zonder toestemming.

Vandaag waren er ook lokale en regionale verkiezingen in Rusland. Daarbij worden gouverneurs, plaatselijke vertegenwoordigers en andere verantwoordelijken verkozen voor verschillende regio's. Het zijn de eerste verkiezingen sinds de aankondiging van de zeer onpopulaire pensioenhervorming, midden juni. Die voorziet in de verhoging van de pensioenleeftijd tot 60 jaar voor vrouwen en tot 65 jaar voor mannen. Dat is volgens de beleidsmakers nodig om de "serieuze demografische problemen" waarmee Rusland te maken heeft en de druk op het pensioensysteem het hoofd te bieden.

 Nu is er geen geld meer en rekruteert men gepensioneerden om de eindjes aan elkaar te knopen

Alexei Navalny

De Wereldbank becijferde twee jaar geleden dat de levensverwachting voor mannen in Rusland 66 jaar bedraagt en voor vrouwen 77. Dat wil zeggen dat 43 procent van de mannen de leeftijd van 65 waarschijnlijk niet haalt.

 Navalny is een grote tegenstander van de hervorming. "Achttien jaar lang hebben Poetin en zijn regering de begroting gebruikt voor dwaze projecten. Nu is er geen geld meer en rekruteert men gepensioneerden om de eindjes aan elkaar te knopen", stelde zijn team op sociale media.

 Sinds de Russische premier Dmitri Medvedev de hervorming aankondigde, kreeg zijn populariteit een flinke knauw, net als die van Poetin.

Meest gelezen