Tsipras belooft Grieken weer betere levensstandaard

De komende maanden en jaren kunnen de Grieken zich verwachten aan hogere lonen en pensioenen en lagere belastingen. Dat heeft premier Alexis Tsipras zaterdag beloofd tijdens een toespraak bij de opening van de jaarlijkse internationale handelsbeurs in Thessaloniki, waarop traditioneel het Griekse economische beleid wordt toegelicht. Toch moet ook worden doorgezet met de hervormingen, luidde het.

Tsipras sprak tijdens de opening van de handelsbeurs in Thessaloniki, waar hij het Griekse economische beleid voor de komende jaren uit de doeken deed.

Hij benadrukte dat de Griekse economie dit jaar naar verwachting met 2,5 procent zal groeien. De werkloosheidsgraad is daarnaast teruggevallen van 27,5 procent vier jaar geleden tot 19,1 procent vandaag. Volgens de premier zal die komende vijf jaar bovendien nog verder blijven zakken tot 10 procent.

Griekenland gaat daarnaast uit van een primair begrotingsoverschot - dus zonder rentelasten - van meer dan 3,5 procent.

Tsipras: "We zijn weer een normaal land"

Ruim twee weken geleden liep het steunprogramma van de eurozone en het IMF ten einde. Volgens premier Tsipras is Griekenland dan ook duidelijk op de goede weg. "We weten dat we de nodige kracht en de kennis hebben om de heropleving van ons land te realiseren", zei hij. "De Griekse economie is gestabiliseerd. We zijn nu weer een normaal land".

Toch kan Griekenland pas voor lange termijn stabiel worden als er nog hervormd wordt, in overeensteming met het akkoord met de schuldeisers. "We zijn vastbesloten om het akkoord na te leven", aldus de premier.

Gisteren waren er betogingen in Theassaloniki tegen het beleid van de Griekse regering.

Meest gelezen