(Vooral Franstalige) betogers in Brussel willen abortus uit de strafwet

In Brussel hebben ruim 1.500 vrouwen en mannen gemanifesteerd voor het recht op abortus. Ze willen dat abortus verdwijnt uit het strafwetboek.

Franstalige partijen als PS en Ecolo, de Vrouwenraad, vrijzinnige organisaties en de socialistische vakbond hadden opgeroepen om in Brussel op te stappen in een “Vrouwenkaravaan”, met dokters in witte jas, advocaten in toga en voorts nogal wat roze “pussy hats” en rood-witte kostuums zoals de dienstmaagden uit het boek en de tv-reeks “The Handmaid’s Tale”. De manifestatie startte aan het Justitiepaleis in Brussel.

Abortus in de strafwet is een anachronisme

De betogers van de "Vrouwenkaravaan" vragen dat abortus werkelijk gelegaliseerd wordt, en dus geschrapt uit het strafwetboek. Sinds 1990 is abortus wettelijk toegelaten in ons land, tot 12 weken zwangerschap. Maar zwangerschapsafbreking staat nog wel in de strafwet, en dat willen de betogers veranderd zien.

De meerderheidspartijen van de regering Michel hebben deze zomer wel het voornemen geuit om de strafwet aan te passen. Maar dat gaat volgens de betogers niet ver genoeg: "Dat wetsvoorstel wordt voorgesteld als een depenalisatie van abortus, maar verandert eigenlijk helemaal niets." Ze vragen dat abortus een recht wordt, net als in Frankrijk of Luxemburg, en een pure medische handeling, zonder dat er sprake is van gevangenis- of andere straffen. Ook moet de termijn van 12 weken worden verlengd tot 14 weken, vinden de betogers. Een online petitie heeft al meer dan 10.000 handtekeningen verzameld.

Meest gelezen