Rudi Vranckx krijgt ereprijs "Journalist voor de Vrede" in Nederland

VRT-journalist Rudi Vranckx is door het Humanistische Vredesberaad (HVB) in Nederland bekroond met de ereprijs "Journalist voor de Vrede". In zijn rapport looft de jury Vranckx voor het feit dat hij met zijn reportages over conflicten al bijna 30 jaar bijdraagt aan een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.

Het Humanistische Vredesberaad (HVB) is een onafhankelijke organisatie die informeert en sensibiliseert over thema's die met oorlog en vrede te maken hebben. De ereprijs "Journalist voor de Vrede" wordt elke twee jaar toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.

Volgens de jury draagt Rudi Vranckx als conflictjournalist met zijn reportages al bijna dertig jaar bij aan een cultuur van vrede en rechtvaardigheid "door onvermoeibaar en met grote objectiviteit steeds weer te tonen wat gewapende conflicten met mensen doen, en ook hoe mensen het vermogen kunnen ontwikkelen om de rampspoed te overleven".

Vranckx is het gezicht van de gelijknamige reeks op Canvas, waar vooral buitenlandse reportages te zien zijn. De voorbije jaren maakte hij voor de VRT onder meer de reeksen "De vloek van Osama" (2011), "Het verdriet van Europa" (2013), "IS in het vizier" (2017) en "Kleine helden" (2018). Hij schreef ook verschillende boeken over conflictgebieden. Via de Facebook-pagina "In het spoor van Rudi Vranckx" kunt u het team van Vranckx volgen bij hun werk.

De prijs wordt later vandaag uitgereikt tijdens een ceremonie in Enschede. Eerdere winnaars zijn onder anderen Ramsey Nasr, Arnold Karskens, Gie Goris, Jan Eikelboom en Sinan Can.

Meest gelezen