VS zet België onder druk in dossier F-16 en herinnert aan deadline: "Onze offerte vervalt na 14 oktober"

De Verenigde Staten zetten de Belgische regering onder druk in het dossier F-16. De regering moet beslissen voor de gemeenteraadsverkiezingen of anders vervalt het huidige aanbod. Dat zegt de Amerikaanse ambassadeur, Ronald J. Gidwitz.  

Deadline VS is dag voor gemeenteraadsverkiezingen

In februari van dit jaar kreeg de regering van premier Michel twee offertes binnen voor de aanschaf van 34 nieuwe gevechtstoestellen. De Britse offerte voor de Eurofighter Typhoon is een jaar geldig, tot februari 2019. Die van de Amerikanen, met topfavoriet F-35 is geldig tot 14 oktober, midden volgende maand dus.

"Dat die dag samenvalt met de gemeenteraadsverkiezingen in uw land is echt toeval", aldus de Amerikaanse ambassadeur. Bij het indienen van de offertes begin dit jaar gingen politici en producenten er immers van uit dat de beslissing om de opvolger van de F-16's snel zou volgen, nog voor de zomer. Maar de hele heisa over mogelijke vooringenomenheid van de Luchtmacht en de verlening van de huidige F-16's brachten het dossier tot stilstand. 

De Amerikanen voeren nu de druk op. "Het aanbod aan dezelfde voorwaarden verlengen is geen optie", zegt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Ronald Gitwitz. "Dat zou niet eerlijk zijn tegenover de andere landen die al F-35's kochten, want die willen duidelijkheid over de leveringstermijnen", aldus Gitwitz. "Bovendien is het aanbod afhankelijk van tientallen onder-offertes dus verlengen is niet zomaar mogelijk."

Volgens Gitwitz is het zelfs mogelijk, mocht de regering alles op de lange baan schuiven, dat de VS gewoon al een nieuwe geüpdate versie van de F-35 kan aanbieden. "Maar we willen natuurlijk heel graag die toestellen leveren aan België in de toekomst."   

(lees verder onder de foto)

F-35 op luchtmachtbasis Kleine-Brogel voor Belgian Air Force Days

Dossier ligt bij premier Charles Michel

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) waarschuwt al een tijdje dat het dossier juridisch dreigt te verzanden als er niet gekozen wordt. Want zomaar de offerte aanpassen in dit stadium kan niet meer. Dan moet de hele procedure wellicht worden overgedaan.

Het dossier, toch goed voor bijna 4 miljard in aankoop alleen al, ligt op dit ogenblik op de tafel bij premier Michel. De selectieprocedure is afgerond en politiek lijkt er consensus. Mogelijk zou het dossier gekoppeld worden aan andere grote dossiers die nog door de pijplijn moeten.

De Amerikanen hebben met hun deadline de klok op scherp gezet voor de regering. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) laat in een korte reactie weten dat hij nota neemt van de woorden van de Amerikaanse ambassadeur.

Eurofighter
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen