85 kinderen gered van mensensmokkel in Soedan

In Khartoem, de hoofdstad van Soedan, is een netwerk van mensensmokkelaars opgerold. Daarbij werden 85 kinderen en negen volwassenen gered. Een aantal onder hen werkte in illegale goudmijnen, zo maakte de internationale politiedienst Interpol pas bekend.

"Operatie Sawiyan" vond vorige maand plaats, van 26 tot 30 augustus. De lokale politie heeft met de hulp van Interpol veertien mensen opgepakt, onder wie twaalf vrouwen. Er werd ook 20.000 dollar in beslag genomen, volgens Interpol gaat het onder andere om losgeld. De verdachten worden ervan beschuldigd lid te zijn van criminele groepen die zich bezighouden met "illegale immigratie, kinderarbeid en gedwongen bedelarij".

"Operatie Sawiyan"

Veel van de minderjarigen werkten in illegale goudmijnen in het oosten van Khartoem, waar ze in contact kwamen met de extreem giftige stoffen kwik en cyanide. Sommigen onder hen waren pas tien jaar oud. De kinderen zijn afkomstig uit een zestal verschillende landen waaronder Tsjaad, Eritrea, Niger, Congo en Zuid-Soedan. Er bevonden zich ook enkele Soedanezen onder de slachtoffers.

Aan deze operatie hebben ongeveer 200 Soedanese officieren deelgenomen, Interpol voorzag de officieren van materiaal. Ze kregen ook toegang tot de uitgebreide databank van Interpol met miljoenen documenten.

Slavernij vaak gebruikte methode

Soedan is een doortochtland waar vele mensensmokkelaars opereren, maar ook verschillende Soedanezen zelf vluchten weg voor een beter leven in Europa. In de verklaring van Interpol staat dat het ontvoeren en vasthouden van minderjarigen voor slavernij, en hen gebruiken voor intensieve arbeid een vaak gebruikte methode is door mensensmokkelaars in de regio.

Illegale goudmijn waar kinderen in contact komen met kwik en cyanide

Meest gelezen