"Jong keukengeweld": voor 59 euro te gast in een sterrenrestaurant

In Meise, Vlaams-Brabant, is de 10e editie van de jongerenactie "Jong keukengeweld" gelanceerd. Het biedt jongeren opnieuw de kans om een sterrenrestaurant te bezoeken voor 59 euro. Met dit initiatief wil Toerisme Vlaanderen jongeren kennis laten maken met jonge chefs en hun topgastronomie.

Vlaanderen is een culinaire topbestemming voor lekkerbekken. Onze jonge topchefs zijn belangrijke ambassadeurs. "Jong keukengeweld" speelt daar gretig op in. Met de actie wil Toerisme Vlaanderen jongeren aanzetten om kennis te maken met topgastronomie. Het gaat om restaurants die worden uitgebaat door jonge topchefs. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) gaf in de Plantentuin van Meise het startschot voor de nieuwe campagne.

"Door in binnen- en buitenland uit te pakken met deze jonge culinaire toptalenten wil Toerisme Vlaanderen de toeristische bestemming Vlaanderen nog meer op de culinaire wereldkaart zetten en de hele wereld letterlijk en figuurlijk laten proeven van onze bestemming", zegt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen.

De formule is dezelfde als de vorige keren. Jonge chefs, maximum 35 jaar, koken voor jongeren, van 18 tot en met 30 jaar. De eerste jongerenactie vindt plaats van 1 tot en met 31 oktober 2018. Reserveren kan vanaf woensdag 12 september via jongkeukengeweld.be.

De tweede jongerenactie loopt van 1 tot en met 31 maart 2019 (reserveren kan vanaf 13 februari). Jongeren proeven van een driegangenmenu inclusief wijn, water en bier voor 49 euro. Of 59 euro als het restaurant een Michelinster heeft of een Gault&Millau-score vanaf 15/20.

Voor 59 euro naar een tweesterrenrestaurant

Deelnemers kunnen kiezen uit 67 restaurants en topchefs, waarvan er 23 voor de eerste keer meedoen. De chef met de hoogste score is Tim Boury met zijn restaurant Boury in Roeselare. Het restaurant heeft twee Michelinsterren en een score van 17 op 20 in Gault&Millau.

Dat de liefde van de jongeren door de maag gaat, bewijst het succes van de vorige edities. De jongerenactie van ‘Jong Keukengeweld’ deed in 2017-2018 bijna 37.000 jongeren de benen onder de tafel schuiven. Dat waren er 10.000 of 37% meer dan tijdens de actie in 2016/2017.

Gezocht: smaakpuppillen!

‘Jong Keukengeweld’ gaat voor deze feesteditie samen met de krant De Morgen ook op zoek naar tien ‘smaakpupillen’. Dit zijn jonge mensen die een jaar lang willen proeven van de kookkunsten van de Jong Keukengeweldchefs. Deze tien zullen verslag uitbrengen over hun etentjes op de website, Facebook- en Instagrampagina van Jong Keukengeweld.

De gezegende smaakpupillen worden gekozen op basis van een podcast, filmpje, foto, column, dansroutine… waarmee ze aantonen dat zij absoluut geknipt zijn voor de job. Aanmelden kan vanaf dinsdag 11 tot en met dinsdag 25 september 2018 via www.jongkeukengeweld.be/smaakpupil. Vanaf 1 oktober kunnen ze aan de slag en kan het proeven beginnen.

Meest gelezen