Videospeler inladen...

Beke: "Pano toont aan dat jongeren weerbaar gemaakt moeten worden, vak mens en samenleving is dus nodig"

Het katholiek onderwijs moet een “merci” krijgen nu het een nieuw vak “mens en samenleving” inricht, in plaats van een “randdiscussie te voeren over welk uur moet sneuvelen”. Dat zegt Wouter Beke, voorzitter van CD&V, in "De ochtend" op Radio 1, als reactie op de discussie afgelopen weken. “Jongeren moeten weerbaar gemaakt worden”, zegt Beke, “zeker na wat we vorige week gezien hebben, onder andere met die "Pano"-reportage.”

Het katholiek onderwijs kreeg de voorbije twee weken veel kritiek omdat het een nieuw vak “mens en samenleving” wil invoeren, dat burgerzin en mediawijsheid moet bijbrengen. “Ik heb een aanval gezien op het katholiek onderwijs”, zegt Beke zelfs. De kritiek gaat niet in hoofdzaak over het vak op zich, maar over het uur Nederlands dat door het vak uit het vaste lessenpakket verdwijnt. Volgens critici zal de Nederlandse taalvaardigheid alleen nog maar meer afnemen.

“Jongeren weerbaar maken”

Wouter Beke verdedigt deze ochtend de keuze van het katholiek onderwijs. Opvallend, hij verwijst daarbij naar ophefmakende “Pano”-reportage over Schild & Vrienden vorige week. “Wat we vorige week gezien hebben, onder andere met die "Pano"-reportage, is dat jongeren weerbaar gemaakt moeten worden”, gelooft Beke. 

“Ze zijn vandaag ontvankelijk voor boodschappen die hen op het slechte pad kunnen brengen.” Volgens Beke worden jongeren zowel verleid door links radicalisme, als rechts extremisme. Een vak burgerzin kan dan helpen, gelooft hij. De discussie over welk uur uit het lessenpakket moet verdwijnen, vindt hij bijkomstig. “Dan krijg je zo’n randdiscussie over welk uur moet sneuvelen. Eigenlijk zou het katholiek onderwijs een grote merci moeten krijgen.”

Dan krijg je zo’n randdiscussie over welk uur moet sneuvelen. Eigenlijk zou het katholiek onderwijs een grote merci moeten krijgen.

Wouter Beke, voorzitter van CD&V

Volgens Beke staat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) ook niet te dicht bij de katholieke koepel. Dat was vorige week nochtans de kritiek van N-VA. Hij maakt van het interview deze ochtend meteen gebruik om de verdiensten van Crevits nog eens in de verf te zetten.  

Drugtrafiek door kandidaat CD&V Antwerpen?

Beke reageerde ook op de berichten deze ochtend dat een kandidaat van CD&V Antwerpen in Frankrijk zou zijn opgepakt met drie kilo heroïne in de auto.  “Als dat het geval is, stond hij op de lijst”, reageert Beke deze ochtend snel. Intussen besliste de partij om hem zowel van de districtlijst in Ekeren, als de lijst in Antwerpen te halen.

Beke wijst naar de verantwoordelijkheid van de burgemeester, omdat de kandidaat ook werkt voor de politie, die onder de burgemeester valt. De Antwerpse CD&V-afdeling heeft haar vertrouwen gesteld in iemand die vertaler-tolk is bij de politie, "dan denk je toch niet meteen dat daar een drugstrafikant zit?", vraagt Beke retorisch. "Maar blijkbaar is daar iets anders aan de gang."

"Dit komt hard binnen", zegt vicepremier Kris Peeters, lijsttrekker voor CD&V in Antwerpen. Dit weekend kondigde hij nog een nieuw plan aan waarmee hij het drugprobleem in Antwerpen wil aanpakken. Nu blijkt dat iemand op zijn lijst zelf bij drugstrafiek is betrokken, lijkt De Wever gelijk te krijgen dat het drugsprobleem tot in de politiek reikt. 

Beke over Arco: “Evalueren en eventueel uitstellen"

Beke herhaalde deze ochtend dat uitstel voor de Arco-deal mogelijk is. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) beloofde deze zomer dat Arco-coöperanten 40 procent van hun inleg zouden kunnen terugkrijgen, en dat al tegen eind oktober. Om dat geld te voorzien, zou een deel van de bank Belfius naar de beurs gaan. Met de winst daarvan kunnen de coöperanten worden terugbetaald. 

Maar zondag stelde Peeters die timing al in vraag. “Als Belfius niet naar de beurs gaat, betekent dat uitstel voor Arco”, zei hij. Beke herhaalt ook deze ochtend dat uitstel mogelijk is. “Er is geen principieel probleem. Het gaat enkel over de timing”, maakt hij zich sterk. “Als je marktomstandigheden hebt waaruit blijkt dat je beter even wacht, dan moet je daar rekening mee houden.”

Ironisch, want net CD&V koppelde de beursgang van Belfius aan de vergoeding van de Arco-coöperanten. Zo zou Belfius niet naar de beurs kunnen zonder afspraken over Arco. Dat kan nu terug in het gezicht van CD&V terecht komen, want als Belfius niet naar de beurs kan, dan komt er ook geen Arco-deal.

Beke maakt hard dat de bank nu meer waard zou zijn dan op het moment dat Yves Leterme de bank nationaliseerde voor vier miljard. Als de bank nu wordt verkocht, zal er hoe dan ook winst zijn, bedoelt Beke. Die winst zou men dan weer kunnen gebruiken om de Arco-coöperanten te vergoeden.  

Beluister hier het volledige interview met Wouter Beke, in "De Ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen