Videospeler inladen...

Regering stelt beursgang Belfius uit

Belfius, de bank die nog altijd voor 100 procent in handen van de overheid is, gaat dit najaar dan toch niet naar de beurs. Het kernkabinet heeft de beursgang uitgesteld. Dat betekent meteen ook dat de Arco-coöperanten nog langer op een eventuele vergoeding moeten wachten. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) hoopt dat de beursgang nog tijdens deze regeerperiode kan gebeuren. Volgens N-VA-vicepremier Jan Jambon "hoeft uitstel geen afstel te betekenen".

Het is inmiddels tien jaar geleden dat de toenmalige Dexia-bank in zwaar weer terechtkwam door de financiële crisis. Zeven jaar geleden besloot de Belgische Staat de bank te redden door Dexia Bank België te nationaliseren. 

Nu het financieel beter gaat, speelt de overheid met de gedachte om Belfius - zoals de bank nu heet - deels naar de beurs te brengen. Dat zou dit najaar gebeuren, maar het plan wordt nu uitgesteld. 

Waarom? De experten van de FPIM, de federale participatiemaatschappij die alle activa van de federale overheid beheert, hebben er namelijk op gewezen dat het beursklimaat op dit moment niet goed is om de bank naar de beurs te brengen.

Sinds 1 februari is de Bel-20, de korf van de 20 belangrijkste aandelen in Brussel, 11 procent gezakt. De Stoxx 600, de 600 belangrijkste aandelen in Europa, is in die periode met 5 procent gedaald. Maar de bankenindex van die Stoxx 600 is met ruim 20 procent gedaald.

De banken hebben het gemiddeld veel slechter gedaan dan andere aandelen. Dat wijst erop dat het geen goed moment is om Belfius nu naar de beurs te brengen.

Waarom doen bankaandelen het slecht?

De financiële markten maken zich sinds enkele maanden opnieuw wat zorgen over de politieke situatie in Italië, een land met een grote staatsschuld en een economie die nu ook amper groeit. "De rente op Italiaanse overheidsobligaties is al enkele keren de hoogte in gegaan, zegt Tom Simonts", financieel analist bij KBC,  "en dat weegt op de aandelenkoers van banken als BNP Paribas die veel Italiaans staatspapier in handen heeft."

Maar wat ook een rol speelt, is dat de rente in het algemeen in de eurozone heel laag blijft en sinds de lente opnieuw gedaald is. "Men dacht dat net zoals in Amerika ook hier de rente langzaam zou gaan stijgen, wat goed is voor de inkomsten van de banken",  zegt Simonts. Dan wordt de interestmarge, het verschil tussen wat banken betalen voor ons spaargeld en wat ze aanrekenen voor onze kredieten, wat groter. En maken banken meer winst.

"Maar de rente is niet gestegen en ook dat weegt op de vooruitzichten en dus ook op de aandelenkoersen van de banken", zegt Simonts, "hoewel de halfjaarresultaten van de banken zeker niet slecht waren."

Wat met Arco?

De opbrengst van de beursgang van Belfius moest ook dienen om de Arco-coöperanten te vergoeden. Dat zal in elk geval nog maar eens uitgesteld worden.

Tijdens het zomerakkoord hoopte de regering dat de Arco-coöperanten ten laatste eind oktober terecht zouden kunnen bij een loket van Belfius om 40 procent van hun inleg terug te krijgen. Al bleef het nog onduidelijk of de regering moest wachten op een goedkeuring van Europa of niet.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) sleepte de Arco-regeling uit de brand. En hoopt dat Belfius toch nog deze regeerperiode naar de beurs kan gaan. "Uitstel is geen afstel", zegt hij in een reactie aan VRT NWS. "We moeten nu kijken wanneer de beursgang ideaal is en wanneer die kan doorgaan."

Peeters houdt vast aan de beursgang van Belfius omdat hij de Arco-deal nog rond wil krijgen voor de verkiezingen van mei 2019, want nu staat de deal nog in het regeerakkoord van de huidige regering. Als de regeling er niet komt tegen de verkiezingen, komt de regeling weer op lossere schroeven te staan.

N-VA-vicepremier Jan Jambon betreurt dat Belfius niet naar de beurs gebracht is toen de waarde van de bank op zijn top zat. "Een gemiste kans", noemde hij het in het "Terzake".

Maar Jambon wil het plan om de bank naar de beurs te brengen nog niet afvoeren. "Toen we het akkoord sloten, hebben we gezegd dat beurswaarde van Belfius hoog genoeg moest zijn om de bank deels naar de beurs te brengen. Deze afweging zat mee in het akkoord, maar uitstel hoeft geen afstel te betekenen. Dit is gewoon niet het goede moment."

Economie-journalist Steven Rombaut gaf in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" duiding bij het nieuws over het uitstel van de Belfius-beursgang:

Meest gelezen