2017 Invision

CBS-topman en "tv-tovenaar" Leslie Moonves vertrekt na nieuwe beschuldigingen over seksueel wangedrag

Leslie Moonves, de 68-jarige topman van het Amerikaanse tv-netwerk CBS, is op staande voet ontslagen na zes nieuwe beschuldigingen van seksuele intimidatie. Eind juli verschenen al verhalen in The New Yorker over wangedrag. Moonves ontkent alle aantijgingen. Alles zou met wederzijdse toestemming gebeurd zijn.

Zes vrouwen doen hun verhaal in een nieuw artikel van The New Yorker. Moonves zou ze gedwongen hebben tot seks, hun bedreigd hebben en gewelddadig geweest zijn.

De voormalige topman van CBS geeft een andere versie van de feiten: hij zegt met drie van de vrouwen inderdaad een relatie te hebben gehad, maar dat er toen niets zonder instemming zou zijn voorgevallen.

Riante vertrekpremie

Mooves en CBS zouden al sinds juli aan het praten geweest zijn over een vertrek. Moonves gaat ook niet met lege handen weg: de vertrekpremie zou 100 miljoen dollar bedragen (86 miljoen euro). Dat bedrag wordt volgens CBS pas uitbetaald als een opgestart onafhankelijk onderzoek de ex-topman vrijpleit. Van de 86 miljoen euro gaat ook 17 miljoen euro naar een fonds dat zich inzet voor gelijke rechten voor vrouwen op de werkvloer.

Moonves leidde CBS sinds 2003 en mét succes. Onder zijn leiding kwamen programma's als "The big bang theory" en "60 minutes", en startte CBS onder meer met een eigen stremaingdienst. Moonves geldt als een van de machtigste mannen in de Amerikaanse tv-wereld. The Wall Street Journal noemde hem ooit de "tv-programma-tovenaar" en The Hollywood Reporter zag hem als de "held van Wall Street".

Meest gelezen