Harold Versteeg

Draaien gemeenten binnenkort zélf op voor de opruiming van drugsafval?

Gemeenten zullen binnenkort wellicht zelf moeten betalen om gedumpt drugsafval te laten opruimen. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Maar de gemeenten protesteren. Wegens geen geld daarvoor.

Een verandering is op til: het gerecht wil niet langer de opruimkosten van drugsafval betalen. Nochtans is het altijd zo geweest, maar een omzendbrief bepaalt dat de gemeenten maar moeten opdraaien voor alles. Justitie ziet het als sluikstorten en niet als kosten die nodig zijn om een onderzoek te verrichten. Dus, de factuur doorschuiven.

Slecht nieuws voor vooral gemeenten uit de grensstreek van de Kempen en Limburg, die het meest last hebben van gedumpt drugsafval. Afgelopen weekend bijvoorbeeld werden er nog 16 vaten van een XTC-lab gevonden in Houthalen-Helchteren.

"Het spreekt voor zich dat we ertegen zijn. Dat kan niet", zegt Wim Dries, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden én Gemeenten (VVSG) en ook burgemeester van Genk. "Zomaar federale taken laten betalen door lokale besturen, dat gaat niet. Gemeenten hebben het budgettair al zo moeilijk en dan zou dit er nog bij komen? Het is gewoonweg niet te betalen. Bijvoorbeeld voor een gemeente als Lommel zou dat een meerkost zijn van een half miljoen euro."

Er is een overleg gepland tussen de VVSG en het College van procureurs-generaal. Een datum is daarvoor nog niet bepaald, dat bevestigt het kabinet van justitieminister Koen Geens. De Limburgse procureur des konings, Guido Vermeiren, bevestigt dat de omzendbrief sowieso niet voor 15 oktober zal worden toegepast. Hij wacht nog op advies van het College.

 

Meest gelezen