Els De Bodt, directeur hetpaleis: "Er moet inderdaad nagedacht worden over de toekomst van de Stadsschouwburg"

De directie van hetpaleis erkent dat er problemen zijn met het huidige gebouw, maar toont zich ook bezorgd over de toekomst van hun werking. Het theaterhuis voor kinderen en jongeren huist in een deel van de Stadsschouwburg. 

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) opperde zondagochtend dat de Stadsschouwburg gesloopt zou kunnen worden, in plaats van het huidige gebouw te renoveren. De Wever ziet het zo: "Ik zou heel graag - en ik heb dat nog nooit gezegd - afscheid nemen van de Stadsschouwburg en daar een heel nieuw gebouw realiseren. Want ik vind dat zo'n lelijk gebouw in het hart van onze stad."

De stad is inderdaad eigenaar van het gebouw, maar heeft een beheersovereenkomst tot 2044 met de twee organisaties die gebruik maken van de Stadsschouwburg: Antwerp Muziektheater NV (het huidige Music Hall) en hetpaleis, het theaterhuis voor kinderen en jongeren. Daarnaast is er ook een aparte beheersovereenkomst met de Sportpaleis Group, die de Antwerpse stadsschouwburg al enkele jaren uitbaat. Het is voorlopig onduidelijk of die overeenkomsten eenzijdig opgezegd kunnen worden door de stad, wanneer er besloten wordt om de schouwburg effectief te slopen.

Gevraagd naar een reactie valt Els De Bodt, de directeur van hetpaleis, niet uit de lucht. "Het gebouw is inderdaad toe aan vernieuwing. Hoewel de meest recente studie minder dramatisch lijkt over betonrot in de Stadsschouwburg, zijn er wel degelijk veel problemen en steken we op dit moment veel tijd en energie in het gebouw." 

We steken op dit moment veel tijd in het gebouw, er moet nagedacht worden over de toekomst van de Stadsschouwburg

Els De Bodt, directeur hetpaleis

"Het is een politiek ballonnetje, maar het klopt," zegt De Bodt. "Er moet nagedacht worden over de toekomst van dit gebouw." Tegen een gloednieuwe schouwburg zegt niemand nee, "als wij én onze functie kunnen blijven bestaan, op dezelfde manier als vandaag."

Hetpaleis heeft een kleine en een grote theaterzaal, die ook door andere productiehuizen gebruikt kunnen worden, het is daarmee het enige jeugdtheater waar plaats is voor grote producties, zoals Sunjata:

Elke dag biedt hetpaleis voorstellingen aan voor zo'n 300 kinderen, al dan niet in schoolverband. Als er in een nieuwbouw minder plaats blijkt voor jeugdtheater creeërt dat een onevenwicht in het theaterlandschap, stelt een bezorgde De Bodt. Maar aan het huidige gebouw kleeft geen emotionele waarde, daarvoor zijn er te veel mankementen.

Els De Bodt, directeur hetpaleis

Meest gelezen