Francken: “Het kloppend hart van de mensensmokkel bevindt zich in en rond het Maximiliaanpark"

“We kunnen de poten afsnijden van mensensmokkelaars, op snelwegparkings en aan de kust, maar als het hart blijft kloppen in Brussel, krijg je het probleem nooit opgelost", haalt Theo Francken (N-VA) opnieuw uit naar Brussels burgemeester Philippe Close (PS). “Het kloppende hart van de mensensmokkel bevindt zich in en rond het Maximiliaanpark", zegt hij. "Dat is een verantwoordelijkheid van de stad."

"We moeten een tandje bijsteken", zegt Francken. Deze ochtend kondigen N-VA-kopstukken Francken en Jambon negen maatregelen aan voor een vernieuwde aanpak van het probleem met transmigranten. Dat zijn vluchtelingen en migranten die hier geen asiel willen aanvragen, maar meestal proberen door te reizen naar Groot-Brittannië. 

Meer capaciteit in gesloten centra, dat is Francken zijn verdienste, zegt hij zelf. "Het centrum in Brugge wordt volledig gebruikt voor transmigranten, en in het gesloten centrum 127bis komt er ook plaats."

Ook het nieuw administratief centrum in Steenokkerzeel zet Francken op zijn eigen rapport: "Daarmee nemen we taken over van de lokale politie  en trekken we die naar het federale niveau. De federale politie en de dienst vreemdelingenzaken zullen de afhandeling doen, de identificatie en de screening van die migranten."

Dat is nodig, op nationaal niveau, want het probleem is niet enkel meer een regionaal probleem, zegt Francken: "Net omdat ze veel meer van Brussel komen, omdat daar die migratiehub is die de PS in stand houdt. Men vertrekt vandaar naar heel Vlaanderen."

"Wat Close tolereert op zijn grondgebied, is hallucinant"

Voor gesprekken met Brussels burgemeester Close (PS) kijkt Francken nu naar minister van Veiligheid Jambon (N-VA). Volgens Francken is de burgemeester van Brussel verantwoordelijk voor de "migratiehub" aan het Maximiliaanpark. Vanuit het park aan het Noordstation vertrekken transmigranten met de trein naar snelwegparkings. Daar proberen ze dan op een vrachtwagen te geraken die hen tot in Groot-Brittannië brengt.

"Wat de burgemeester van Brussel tolereert op zijn grondgebied, dat is hallucinant", zegt Francken. "Naar openbare orde toe, naar nationale veiligheid toe moet er worden opgetreden door de burgemeester." 

Het hart van de mensensmokkel ligt in het Maximiliaanpark, in Brussel-stad

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voos Asiel en Migratie

“Het hart van de mensensmokkel, de mensenhandel, ligt in het Maximiliaanpark, in Brussel-stad", zegt Francken. “We kunnen de poten afsnijden van mensensmokkelaars, op snelwegparkings en aan de kust, maar als het hart blijft kloppen in Brussel, krijg je het probleem nooit opgelost. Hoe overwin je dan het monster van de mensensmokkel?" 

Het is niet de eerste keer dat Francken zo uithaalt naar Close. Francken is trouwens niet bijzonder positief over de uitkomst van de gesprekken met Jambon. “Het is een zeer ideologisch debat voor de PS. Ze zitten in een hevige strijd met de PTB en de groenen voor de stemmen op de linkerflank. Ik denk niet dat ze iets gaan doen. Maar ik hoop dat het gezond verstand terugkeert bij de burgemeester en het college.” 

Meest gelezen