Graafwerken begonnen aan de Reep in Gent

In het centrum van Gent zijn werken begonnen aan de Reep om de Leie en de Schelde daar weer te laten samenvloeien.

Het hele project om de Reep open te leggen is twee jaar geleden al gestart, maar de einddatum werd telkens weer uitgesteld. Er waren problemen met de kaaimuren. Die moesten eerst versterkt worden. Maar nu beginnen de echte graafwerken dan toch : het uitgraven van de Reep zelf.  Er moet nog veel aarde weggegraven worden : 13.000 kubieke meter in totaal. Daarna kunnen Leie en Schelde weer samenvloeien. 

In de jaren 60 zijn de Nederschelde aan de Reep en de Leie aan de Ajuinlei dichtgegooid om meer parkeerruimte te creëren voor het toenemende autoverkeer. De plannen om de verbinding opnieuw open te leggen dateren al uit de jaren negentig.

De eerste planning stelde 2007 voorop als einddatum, maar het project kampte met een reeks problemen. Onder meer het gebrek aan informatie over de oude kaaimuren, de wirwar van leidingen onder de grond en de korte afstand tot de huizen leidden tot vertraging. Uiteindelijk bleek het nodig om voor beide oevers een aparte technische oplossing uit te werken.

De kostprijs van de werken bedraagt 3,5 miljoen euro. Waterwegen en Zeekanaal staat in voor 2,5 miljoen euro en de stad Gent en Farys voor elk 500.000 euro.

Meest gelezen