Links: Bart De Wever (N-VA), rechts: Wouter Beke (CD&V)

Ivan De Vadder: "Het is een klein geluk dat CD&V nu nog kandidaten kan verwijderen"

CD&V-voorzitter Wouter Beke trapte vanmorgen de politieke week op gang met een interview in "De ochtend" op Radio 1. Ook Wetstraatjournalist Ivan De Vadder luisterde mee. Dit is zijn analyse.

CD&V heeft 137 burgemeesters op dit moment en voorzitter Wouter Beke wil dat zo houden na de verkiezingen in de oktober, zo klinkt het in "De ochtend". Na de huisbezoeken die zijn partijleden uitvoerden, zegt hij geleerd te hebben dat mensen vooral bezig zijn met lokale thema's. 

"Dat is ook een beetje de conclusie die wij maken, als je kijkt naar de thema's die mensen zelf naar voren brengen op onze website jijkiest.be", zegt Ivan De Vadder. "Dan gaat het over mobiliteit of netheid. Wat Wouter Beke er niet bij zegt - en waar ik wel van overtuigd ben - is dat er wel een laag van actualiteit bovenop ligt. Dan denk ik aan de problemen met transmigranten, waar de eigen burgemeesters voor gewaarschuwd hebben."

Beke duwt wat in de richting van de Antwerpse coalitie waar CD&V deel van uitmaakt. En wie is het hoofd van de politie? Dat is de burgemeester

En aan het drugsprobleem waar de stad Antwerpen mee kampt natuurlijk. De Vadder verwijst naar het nieuws over een CD&V-kandidaat die van de lijst van het district Ekeren geschrapt is, omdat hij gearresteerd zou zijn toen hij meereed in een auto waarin 3 kilo drugs verstopt zat. 

"Erg vervelend voor Beke", noemt De Vadder dat. "Beke verdedigt zich door te zeggen: 'Ja, maar dat is een vertaler-tolk van de politie en ook de politie heeft dat niet gemerkt.' Hij duwt daarmee een klein beetje in de richting van de Antwerpse coalitie waar CD&V deel van uitmaakt. En wie is het hoofd van de politie? Dat is de burgemeester."

"Het blijft natuurlijk de verantwoordelijkheid van de partij", zegt De Vadder. "Op 15 september worden de lijsten afgesloten en wie nadien nog op de lijst staat, is kandidaat bij die verkiezingen. Dus laten we zeggen dat het een klein geluk is voor CD&V dat het nog vóór de 15e gebeurt. Want je kan op dit moment nog kandidaten verwijderen."

De Arco-belofte

Wat de oplossing voor de Arco-coöperanten betreft, blijft Wouter Beke geloven dat de beursgang van Belfius er komt, zelfs als er twijfel is binnen de raad van bestuur van de bank.

"Hij maakt de opmerking dat de bank ooit gekocht is door de overheid voor ongeveer 4 miljard euro. Hij zegt erbij dat de bank nu veel meer waard is. Dus zelfs als je de bank zou verkopen op een niet zo optimaal moment, zou je winst maken. En die winst wil Beke gebruiken om een dividend uit te keren dat op z'n minst deels naar Arco-spaarders zou gaan."

Wat als de beursgang van Belfius niet vóór de verkiezingen plaatsvindt? Wat zal er nadien gebeuren? 

Wouter Beke maakt zich sterk dat CD&V zijn belofte zal kunnen houden, maar De Vadder ziet heel wat hinderpalen. "Nu staat die in het regeerakkoord, maar dat betekent dat er ook een deadline is: deze regering regeert nog tot mei 2019. Wat als die beursgang voordien niet plaatsvindt? Wat zal er nadien gebeuren? Zal de volgende regering die belofte ook houden? En ten slotte: wat zal Europa hierover denken?"

Onderwijs als twistappel

In de hele onderwijsdiscussie die N-VA vorige week op gang bracht, verdedigt Beke uiteraard zijn minister Hilde Crevits. Hij doet hetzelfde met het Vlaamse model waarbij gestreefd wordt naar toegankelijkheid én kwaliteit. 

En hij steunt de katholieke koepel. "Hij verwijst daarbij naar het geval van Schild & Vrienden. Volgens hem is het net goed dat in de katholieke koepel die lessen burgerschap worden ingevoerd, zelfs al gaat dat ten koste van 1 uur Nederlands. Je zou volgens hem eigenlijk de katholieke koepel, met S&V in het achterhoofd, hiervoor moeten danken." 

"Ik vrees wel dat de N-VA daar niet van overtuigd zal zijn. Ik vrees vooral dat bij de volgende regeringsvorming onderwijs echt een twistappel zal zijn."

Herbeluister hieronder de analyse van Ivan De Vadder in "De ochtend":

Meest gelezen