Video player inladen...

"Een verkeersvrij Lier zou meer mensen naar de stad lokken"

Meer en meer burgers willen de auto weren uit de stad. Een van de maatregelen die op jijkiest.be worden aangehaald, zijn de invoering van randparkings. Het populairste voorstel komt uit Lier. Wij gingen kijken hoe de burgers hierop reageren. 

Katia Goyvaerts deed in Lier een voorstel om gratis randparkings te voorzien in de stad. Zij ziet elektrische shuttlebussen als oplossing om van de parkings tot in het centrum van Lier te geraken. "Er rijden te veel auto's de stad binnen. Zelfs voor schoolgaande kinderen zou het een oplossing kunnen zijn." Ouders zouden hun kinderen kunnen afzetten op een randparking vanwaar de kinderen met de shuttledienst tot aan hun school worden gebracht. Volgens de indienster zou een verkeersvrij Lier ook meer mensen naar de stad lokken. "Minder auto's maken de stad gezelliger."

Een gelijkaardig voorstel uit Lier komt van Edmond De Pessemier. Pendelbussen kunnen er volgens hem de verkeers- en parkeerproblemen oplossen. Kandidaat-burgemeester Stijn Coenen (CD&V) reageerde op jijkiest.be dat De Lijn momenteel al experimenteert met kleinere stadbusjes. "Lier heeft volgens ons de ideale schaal om ook zo'n proeftuin te zijn."

Andere voorstellen om van de randparking tot het centrum te gaan

  • Geert Desmet uit Ieper stelt er voor om extra parkeergelegenheid te voorzien aan de rand van de stad. Hij deed zijn inspiratie op in het buitenland. "Momenteel kan je al gemakkelijk parkeren aan de rand van Ieper, maar vervoer naar het centrum is er niet echt." Een andere oplossing kan volgens hem de invoering van e-bikes zijn waarmee mensen van op de parkings tot in het centrum kunnen fietsen.
  • Ook Rani Bracke uit Wetteren wil dat haar gemeente meer investeert in gratis randparkings vanwaar men dan te voet tot in het centrum kan gaan.
  • Maar ook minder vanzelfsprekende ideeën komen aan bod. Zo stelt een indiener uit Mechelen voor om een kabelbaan te bouwen in de stad
  • Jean Rammelaere uit Knokke-Heist wil randparkings voor toeristen met pendelbussen om hen naar het centrum te brengen.
  • In Dendermonde wil Hans Vermeire auto's beperken tot grote parkings door een elektrische mini-tram in het centrum te laten rijden.