Mechelse beiaardier valt in de prijzen

De Mechelse beiaardier Tom Van Peer heeft de Lion-Francout prijs ontvangen. Die wordt elk jaar uitgereikt aan een blinde persoon die boven zijn handicap uitstijgt door iets wat ie doet voor de maatschappij.

Tom Van Peer is pianist, beiaardier in Lokeren en Puurs en docent beiaardimprovisatie aan de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' in zijn thuisstad Mechelen. Dat is al een hele mond vol, maar daarenboven is hij volledig blind. Toch doet hij alles zelf en dat vergt soms wel wat inzet.

"Ik ga -door weer en wind- met de trein naar Lokeren, om daar hoog in een toren beiaard te spelen. snamiddags moet ik zorgen dat ik op tijd terug in Mechelen ben om les te geven. Dat is niet altijd makkelijk, soms liggen er -letterlijk- hindernissen op de weg. Maar ik doe het graag, ik ben een gelukkig mens."    

Prestigieuze prijs

Aan de prijs van de Stichting Lion-Francout hangt ook een mooie geldsom: 25.000 euro. Tom weet al wat hij daarmee gaat doen, maar dat wil hij nog even geheim houden. "Maar sowieso voelt dit als een heel mooie bekroning van jarenlang hard werken." zegt hij.

Dat beaamt  ook schepen van Cultuur Björn Siffer, verantwoordelijk voor beiaardbeleid: "Van kindsbeen af is Tom Van Peer een muzikaal talent. Talent dat hij ondanks zijn visuele beperking heeft weten te ontwikkelen op een letterlijk en figuurlijk hoog niveau. Met veel moed en volharding, gedrevenheid en passie is Tom Van Peer een internationaal gewaardeerde autoriteit geworden in de beiaardwereld. Zowel als beiaardier en  als docent. Hij speelt een belangrijke rol in de uitstraling van onze Mechelse beiaardcultuur."

Meest gelezen