Videospeler inladen...

Mohammed Abdeslam staat terecht voor diefstal van 70.000 euro

De broer van Salah Abdeslam bekent dat hij een geldtransport overvallen heeft, maar zegt dat het opgezet spel was.

Voor de correctionele rechtbank van Brussel is deze namiddag het proces van start gegaan tegen Mohamed Abdeslam – broer van terrorist Salah Abdeslam – voor de overval op een onbeveiligd geldtransport van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Daarbij werd zo’n 70.000 euro buitgemaakt. Abdeslam geeft de feiten toe en zegt dat zijn medebeklaagden betrokken waren, maar die ontkennen staalhard. 

De zaak draait om een overval op twee ambtenaren van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek die op 23 januari van dit jaar met bijna 70.000 euro cash geld van de gemeente naar de bank waren getrokken. Volgens Mohamed Abdeslam was het hele gedoe opgezet spel en wisten de ambtenaren dat ze het geld gingen moeten afgeven. 

Het proces begon vandaag met de ondervraging van de drie verdachten. Eerst aan de beurt was de ambtenaar die volgens Abdeslam met het idee van de overval op de proppen was gekomen. “Hij heeft mij alle info gegeven die nodig was”, zei Abdeslam. De man zelf ontkende vandaag in alle toonaarden ook maar iets met de zaak te maken te hebben. Volgens de man had de overvaller hem en zijn collega bedreigd met een mes en hadden ze daarom het geld afgegeven. Op de vraag waarom het zes minuten duurde vooraleer hij de politie had verwittigd, zei hij dat hij in eerste instantie zijn chauffeur en zijn baas had willen verwittigen.

De man die er van verdacht wordt de overval te hebben uitgevoerd, ontkende tijdens zijn verhoor elke betrokkenheid. “Abdeslam en ik kennen elkaar al sinds we tien jaar oud waren. We waren vrienden, maar ik heb hier niets mee te maken. Hij had de sleutel van mijn wagen, die hij heeft gebruikt tijdens de feiten.”

Tenslotte werd Mohamed Abdeslam zelf onderworpen aan een kruisverhoor. “Het was opgezet spel”, verklaarde hij. “De ambtenaren waren op de hoogte van de overval. Er is ook geen mes gebruikt, want anders had ik nooit meegedaan. Ik wilde niemand in gevaar brengen.” Volgens Abdeslam werd de buit, bijna 70.000 euro, verstopt door de tweede beklaagde. “We hadden afgesproken geen contact op te nemen en na twee maanden af te spreken om het geld ons ons vieren te verdelen. Maar na een maand werden we opgepakt. Ik weet niet waar het geld verstopt ligt. We gingen het geld gebruiken om een shisha bar uit Luik, die niet goed draaide, naar Brussel over te brengen.”

Hoewel Abdeslam vandaag te kennen gaf dat er vier mensen betrokken waren, stonden er maar drie verdachten terecht. “Mijn cliënt is zeer laattijdig beginnen praten”, zegt advocaat Yannick De Vlaemynck. “Hij heeft de tweede ambtenaar, zijn ex-vriendin, willen beschermen omdat hij nog altijd vriendschappelijke gevoelens heeft voor haar. Toen hij op de raadkamer enkele dingen hoorde die niet klopten, heeft hij besloten om alles uit te doeken te doen en ook haar aandeel te vertellen, maar zij was toen geen verdachte en is ook niet doorverwezen.”

Meest gelezen