"Snijden aan gras" - Co Westerik - Stedelijk Museum Amsterdam

Nederlandse kunstenaar Co Westerik overleden

In Rotterdam is tekenaar en schilder Co Westerik gestorven op 94-jarige leeftijd. Hij was internationaal bekend en gelauwerd en stelde ook tentoon in ons land.

Co Westerik creëerde veel grafisch werk zoals boekomslagen, duizenden tekeningen, aquarellen en werk in olieverf. Vaak met dagelijkse situaties en altijd met mensen. Opvallend zijn daarbij de grote embryo-achtige hoofden en details van het menselijk lichaam. 

“Snijden aan gras” is Westeriks bekendste reeks schilderijen, close-ups van een bloedende vinger.  Reproducties van dit werk werden in de jaren zeventig uit de Nederlandse treinen verwijderd, omdat de afbeelding mensen stoorde. Hij maakte ook een enorme muurschildering op het politiekantoor van Rotterdam, "Touwtjespringend meisje". 

Ook tentoonstellingen in België

Co Westerik werd vaak gelauwerd en exposeerde in de grootste Nederlandse musea, zoals het Gemeentemuseum in Den Haag, het Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Internationaal werd hij ook opgemerkt; hij nam verschillende keren deel aan de Biënnale van Venetië, in het Nederlands paviljoen of in de tentoonstelling "Flemish and Dutch Painting. From Van Gogh, Ensor, Magritte and Mondrian to Contemporary Artists" in 1997, samengesteld door Rudi Fuchs en Jan Hoet in het Palazzo Grassi.  

In ons land was werk van Westerik te zien in de jaren 70 in het Paleis voor Schone Kunsten en nog in 2000 op de Poëziezomer van Watou, waar zijn werk in dialoog ging met de poëzie van Rutger Kopland. Westeriks werk is ook opgenomen in de collecties van Belgische musea, onder meer het KMSK van Antwerpen.

Bekijk hier onder een gesprek met Westerik naar aanleiding van een tentoonstelling van zijn tekeningen in het PSK in Brussel in 1974, uit "Zoeklicht".

Videospeler inladen...

Eind jaren 80 werd een doek van Co Westerik gestolen uit een depot van de Rijksdienst Beeldende Kunst in Den Haag, samen met een Rembrandt en een Van Gogh. De drie schilderijen werden teruggevonden.

Meest gelezen