Videospeler inladen...

Syrische "terreurbeweging" kreeg steun van Nederlandse regering 

De Nederlandse regering heeft in Syrië rebellengroep Jabhat al-Shamiya gesteund, die door het Openbaar Ministerie in Nederland als terroristisch wordt beschouwd. Dat hebben de Nederlandse krant Trouw en het actualiteitsprogramma Nieuwsuur onderzocht. 

De Nederlandse regering voorzag de rebellengroep van logistiek materiaal, zoals pick-uptrucks en uniformen. Ze deed dit in kader van het “non lethal assistance”-programma. De regering leverde op die manier “niet-dodelijke goederen” aan 22 strijdgroepen in Syrië, van 2015 tot begin dit jaar.  

“Salafistisch en jihadistisch”

Maar een van de rebellengroepen waar materiaal aan geleverd werd was abhat al-Shamiya, vertaald als Levant Front. Het Nederlandse Openbaar Ministerie vervolgt een man omdat hij in 2015 heeft deelgenomen aan die bepaalde rebellengroep.

De strijdgroep wordt door het Openbaar Ministerie omschreven als “salafistisch en jihadistisch”. Er staat ook te lezen dat het een “criminele organisatie is met terroristisch oogmerk” die “streeft naar de oprichting van een kalifaat". 

Abhat al-Shamiya is een criminele organisatie met terroristisch oogmerk die streeft naar de oprichting van een kalifaat

Openbaar Ministerie

Volgens deskundigen kan het gevolgen hebben voor de Nederlandse regering als zij deze groep heeft gesteund en Justitie dit standpunt inneemt. Het onderzoek van Nieuwsuur en Trouw toont ook dat het toezicht op de hulp erg gebrekkig was. Bovendien werd de Kamer er amper over geïnformeerd. 

In april alle hulp stopgezet

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt ondertussen dat het de hulp aan de Syrische rebellen heeft stopgezet toen "de risico's te groot werden" dat die verkeerd zou terechtkomen.  Dat gebeurde afgelopen voorjaar. 

 Het ministerie wijst erop dat een aantal rebellengroepen al aan het begin van dit jaar geen steun meer ontvingen. In april volgde de rest, omdat ze "gezien de veranderde situatie in Syrië voortzetting niet geoorloofd vonden". 

Gezien de veranderde situatie in Syrië vonden we de voortzetting van de steun niet geoorloofd 

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Een overwinning van de Syrische president Bashar al-Assad leek volgens het ministrie niet meer tegen te houden. Een woordvoerder zei nog: "De berichten van Nieuwsuur en Trouw sterken ons in de overtuiging dat het stopzetten van de steun de juiste beslissing was." Het departement neemt de onthulling, dat Nederland hulp heeft verleent aan een Syrische terroristische organisatie, "heel ernstig"

Het is een heel vervelende zaak voor de Nederlandse regering want die heeft altijd beweerd enkel gematigde groepen in Syrië te steunen.

Meest gelezen