Video player inladen...

Opnieuw klokken in Abdij van Park in Heverlee

De abdij van Park in Heverlee, bij Leuven, krijgt eindelijk weer nieuwe klokken. De vredesbeiaard met 40 klokken verhuisde in de 19e eeuw naar de Sint-Pieterskerk. Die werd tijdens de Eerste Wereldoorlog samen met een heleboel andere gebouwen in brand gestoken door de Duitsers. Ook de klokken werden daardoor vernield.

De nieuwe exemplaren worden vandaag geleverd. Een groot stuk van het geld voor de nieuwe beiaard - in totaal zo'n 574.000 euro - werd ingezameld door bedrijven, organisaties en mensen die een bijzondere band hebben met de abdij. De stad Leuven lanceerde vorig jaar samen met de Duitse stad Neuss een oproep om geld in te zamelen voor de nieuwe vredesbeiaard. Neuss kwam in het verhaal toen de stadsarchivaris daar ontdekte dat er ook soldaten uit Neuss betrokken waren bij de grote brandstichtingen in Leuven.

Op 11 november wordt de vredesbeiaard officieel ingehuldigd. Morgen kan je tussen de klokken wandelen op het binnenplein van de abdij.

Meest gelezen