Videospeler inladen...

Overwegend positieve reacties op actieplan rond transmigratie maar "het had er al veel eerder moeten zijn"

Er wordt overwegend positief gereageerd op het nieuwe actieplan in de strijd tegen mensensmokkel en transmigratie. Dat plan hebben minister van binnenlandse zaken Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor asiel en migratie Francken (N-VA) samen opgesteld. Volgens burgemeester van Jabbeke Daniël Vanhessche (CD&V) had het plan er wel al veel eerder moeten zijn.

In het actieplan tegen mensensmokkel en transmigratie staat er onder meer dat er een nationaal administratief centrum komt, waarnaar alle opgepakte illegale transmigranten worden overgebracht. De politieacties worden ook opgevoerd. Er komen ook ontradingscampagnes om mensen af te raden via ons land te proberen in het Verenigd Koninkrijk te geraken. En minister Jambon trekt ook de komende dagen naar Brussel en Zeebrugge om de problematiek rond het Maximiliaanpark te bespreken en de haven van Zeebrugge beter te beveiligen.

Men kan niet zeggen dat er tot nu geen weet was van de problematiek. Het is genoeg in de pers gekomen.

Burgemeester van Jabbeke Daniël Vanhessche (CD&V)

De burgemeester van Jabbeke Daniël Vanhessche (CD&V) is blij dat  er nu een groot actieplan is rond de problematiek. Zo'n twee weken geleden was er nog een schietincident tussen transmigranten op de snelwegparking van Jabbeke. Sinsdien sluit de parking 's nachts. "Dit actieplan is een goede zaak. Maar het had er al veel eerder moeten zijn. Men mag zich niet blindstaren en zeggen dat er geen weet was van de problematiek. Het is genoeg in de pers gekomen. Maar nu komt er actie en dat is een goede zaak", zegt Vanhessche. Of de maatregel om de snelwegparking in Jabbeke 's nachts te sluiten nu komt te vervallen, is absoluut niet zeker. "Ik neem een afwachtende houding aan. Maar voorlopig kom ik niet op mijn beslissing terug."

Ook West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) is blij met het nieuwe actieplan. Al hoopt hij wel dat er genoeg middelen en mensen zijn om dat tot een goed einde te brengen. "Onze taak zal nu zijn om iedereen efficiënter te laten samenwerken", zegt Decaluwé. "Ik hoop in ieder geval dat er vooral in Zeebrugge meer personeel komt, want de scheepvaartpolitie kampt al langer met een gebrek aan mankracht. Op die manier zullen we efficiënter kunnen samenwerken met de lokale zones."

Wat ik mis in dit plan is dat er niet met de transmigranten zélf gepraat wordt om hier te blijven

Burgemeester van Kruibeke Jos Stassen (Groen)

Ook de burgemeester van Kruibeke Jos Stassen (Groen) is blij met het plan. "Het is een goede zaak dat de lokale politie nu wordt bijgestaan in deze problematiek, dat de strijd tegen mensensmokkel zal worden opgevoerd en dat er gesprekken komen met het Verenigd Koninkrijk", zegt Stassen. "Maar wat ik mis in dit plan is dat er niet met de mensen zelf, de transmigranten, die recht op opvang hebben, gepraat wordt. Zij moeten overtuigd worden om zich hier te legaliseren. Daar moet de federale regering werk van maken."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen